Μανιτάρια: Πως βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης


Τα μανιτάρια δεν αρέσουν σε όλους. Έχουν όμως κι ευεργετικές ιδιότητες. Μάλιστα, νέα έρευνα δείχνει πως όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αλλά ωφελούν και την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Η έρευνα έγινε από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Και δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders.

Τα μανιτάρια και η κατάθλιψη

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και του άγχους, βελτιώθηκαν αρκετά και υπήρξε ύφεση των συμπτωμάτων σε περισσότερο από το 32% των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Απλά  βελτιώνοντας τη διατροφή τους.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την ψυχική υγεία από περισσότερους από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 2005 και 2016, διαπιστώνοντας ότι όσοι έτρωγαν μανιτάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

Τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή διάφορων ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

Γιατί πρέπει να τρώμε πιο πολλά μανιτάρια

«Τα μανιτάρια είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή του αμινοξέος εργοθειονίνη -αντιφλεγμονώδες που δε μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης». Αυτά αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Djibril Ba.

Τα λευκά μανιτάρια, για παράδειγμα, περιέχουν κάλιο, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει το άγχος. Επιπλέον, κάποια άλλα είδη βρώσιμων μανιταριών, ειδικά το Hericium erinaceus, μπορεί να διεγείρουν την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων όπως η σύνθεση του παράγοντα νευρικής ανάπτυξης, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην πρόληψη νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 45 έτη, με τους ερευνητές να παρατηρούν έναν σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μανιταριών και τις χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, αφού έλαβαν υπόψη κοινωνιο-δημογραφικούς παράγοντες, σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, ασθένειες που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, φάρμακα που τυχόν λάμβαναν και άλλους διατροφικούς παράγοντες. Συμπέραναν, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε κανένα σαφές επιπλέον όφελος με σχετικά υψηλή πρόσληψη μανιταριών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ