Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο οργανισμός καλεί τα κράτη να απαγορεύσουν τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα

Προβληματισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον «πολλαπλασιασμό» των «παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε βάρος των προσφύγων» και ζήτησε από τα κράτη μέλη του να αντιτάσσονται στις «απόπειρες νομιμοποίησης» των επαναπροωθήσεων στα σύνορα.

«Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν ένα τέλος σε κάθε νομοθετική ή πολιτική πρωτοβουλία που θα επέφερε μια απόπειρα κανονικοποίησης των επαναπροωθήσεων», τονίζει σε επίσημη δήλωση η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε βάρος των αιτούντων άσυλο στα σύνορα των κρατών πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό, ιδιαίτερα η άρνηση της πρόσβασης στο άσυλο και οι επιστροφές χωρίς ατομικές εγγυήσεις», υπογράμμισε η Μιγιάτοβιτς εκφράζοντας την ανησυχία της.

Η ίδια υπενθύμισε στα κράτη της ΕΕ το καθήκον τους να δείχνουν «αλληλεγγύη στην υποδοχη προσφύγων», τονίζοντας πως η απουσία αμοιβαίας υποστήριξης δημιουργεί ένα «ισχυρό κίνητρο για τις χώρες πρώτης άφιξης να επαναπροωθούν τους μετανάστες».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ