Κρύο: Ποιες παθήσεις του δέρματος επιδεινώνει


Το κρύο, η υγρασία και οι εναλλαγές ψύχους και ζέστης, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην επιδερμίδα σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι όσοι πάσχουν ήδη από δερματοπάθειες και ειδικά από ξηροδερμία.

Τους χειμερινούς μήνες μειώνεται η παραγωγή σμήγματος (δηλαδή του φυσικού λίπους του δέρματος), ενώ ο θερμαινόμενος αέρας στους κλειστούς χώρους μειώνει την υγρασία και εντείνει την απώλεια νερού από το δέρμα.

Η παρατεταμένη έκθεση στο ζεστό νερό και η χρήση ακατάλληλων προϊόντων (π.χ. σκληρά σαπούνια, σφουγγάρι) επίσης ξηραίνουν το δέρμα.

Η ξηροδερμία προκαλεί ρωγμές στην επιδερμίδα, απολέπιση και φαγούρα. Η κατάσταση υποχωρεί συνήθως το καλοκαίρι, μπορεί όμως να επιδεινώνεται καθώς περνούν τα χρόνια.

Παθήσεις του δέρματος που επιδεινώνονται με το κρύο

  • Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι αλλεργική αντίδραση του δέρματος σε διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως τα μάλλινα και συνθετικά ρούχα, το κρύο, η μούχλα στο σπίτι, το καυτό νερό κ.λπ. Ο χειμώνας ευνοεί τις εξάρσεις του αφενός γιατί εντείνει την ξηροδερμία, αφετέρου γιατί οι ασθενείς εκτίθενται περισσότερο στους ερεθιστικούς παράγοντες.
  • Τον χειμώνα παρατηρούνται επίσης εξάρσεις της ψωρίασης σε οκτώ στους δέκα πάσχοντες από αυτήν. Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα της επιδερμίδας αναπαράγονται πολύ ταχύτερα από το φυσιολογικό, με συνέπεια να δημιουργούνται χαρακτηριστικές, αργυρόχρωμες «πλάκες» κυττάρων. Η ξηρότητα το αέρα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η θέρμανση είναι κύριοι παράγοντες εξάρσεων. Το ίδιο και το ντους με πολύ ζεστό νερό και ακατάλληλα προϊόντα.
  • Η ροδόχρους ακμή είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος. Συνήθως προσβάλλει τη μύτη και τα μάγουλα, και λιγότερο συχνά το μέτωπο και το πιγούνι. Οι εξάρσεις της τον χειμώνα παρατηρούνται κυρίως με την παρατεταμένη έκθεση στον ψυχρό αέρα και στο κρύο
  • Το σύνδρομο Raynaud επίσης εκδηλώνεται κατεξοχήν το χειμώνα. Υπολογίζεται ότι το 3-5% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο, το οποίο εκδηλώνεται όταν περιορίζεται ή διακόπτεται ξαφνικά η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα (συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών, αλλά μερικές φορές και στην άκρη της μύτης ή των αυτιών). Η διακοπή αυτή οφείλεται στον σπασμό που κάνουν οι μικρές αρτηρίες των άκρων, όταν εκτεθούν στον κρύο αέρα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ