Βρασμένες μπανάνες: Πρόκειται απλά για ένα trend ή για μία χρήσιμη εναλλακτική;


Οι μπανάνες τρώγονταν  από τα αρχαία χρόνια. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ήταν μια από τις πρώτες πηγές τροφής. Σήμερα, οι μπανάνες είναι τα πιο δημοφιλή φρέσκα φρούτα της Αμερικής, που ανταγωνίζονται μόνο τα μήλα. Ωστόσο, μια αυξανόμενη τάση στην παρασκευή μπανάνας ταράζει τον κόσμο. Ο λόγος είναι οι βραστές μπανάνες. Περιοχές όπως το Καμερούν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις μπανάνες ως κύρια πηγή διατροφής, προετοιμάζοντας τις μπανάνες με διάφορους τρόπους εδώ και χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, οι βραστές μπανάνες είναι μια σχετικά νέα ιδέα.

Bloggers και ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται τα υποτιθέμενα οφέλη της βρασμένης μπανάνας και, συγκεκριμένα, του τσαγιού από βρασμένες μπανάνες. Πόσα όμως από αυτά που ισχυρίζονται είναι πραγματικά αληθινά; Ας ρίξουμε μια ματιά στα πραγματικά οφέλη της βρασμένης μπανάνας στην υγεία. Επί του παρόντος, δεν είναι σαφές τι ακριβώς κάνει η διαδικασία βρασμού μπανάνας στο θρεπτικό της περιεχόμενο. Το καλύτερο πλαίσιο αναφοράς για τη διατροφή των βρασμένων μπανάνων βασίζεται στο θρεπτικό περιεχόμενο των φρέσκων μπανανών. Μπορείτε να φάτε βραστές μπανάνες ή να φτιάξετε τσάι με αυτές.

Οι μπανάνες που παρασκευάστηκαν με κάθε τρόπο έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια καλή πηγή:

  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμίνης C
  • Ασβεστίου
  • Σιδήρου

Μια μέτρια βρασμένη ή φρέσκια μπανάνα περιέχει:

  • 105 θερμίδες
  • Μηδενικά γραμμάρια λίπους και χοληστερόλης
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • 422 χιλιοστόγραμμα καλίου

Οι αρχικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της βραστής μπανάνας δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική της αξία σε κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, μια μελέτη δείχνει ότι το βράσιμο της μπανάνας μπορεί να βελτιώσει την απελευθέρωση βιταμίνης Α από την μπανάνα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς η διαδικασία βρασμού επηρεάζει τα άλλα θρεπτικά συστατικά στις μπανάνες.

Πιθανά οφέλη για την υγεία από τις βρασμένες μπανάνες

Ενώ η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να γνωρίζει αν οι βρασμένες μπανάνες είναι περισσότερο ή λιγότερο υγιεινές από τις φρέσκες μπανάνες, η προστιθέμενη ποικιλία που προέρχεται από τις βραστές μπανάνες μπορεί να σας ενθαρρύνει να τις τρώτε πιο συχνά από ό, τι αλλιώς. Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι βραστές μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν την υγεία σας:

  • Μπορούν να βοηθήσουν την πέψη σας: Οι πράσινες μπανάνες, ιδίως, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διάρροια. Οι μπανάνες είναι επίσης γεμάτες με φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά, τα οποία όλα βοηθούν στην πέψη. Για άτομα με πεπτικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κατανάλωση τροφών που βοηθούν στην πέψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.
  • Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση: Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Τα υψηλά επίπεδα καλίου στις μπανάνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή αρτηριακή πίεση.
  • Ενδέχεται να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας υγιή. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κατανάλωσης βραστής μπανάνας είναι ότι μπορεί να σας ενθαρρύνει να επιλέξετε άγουρες, πράσινες μπανάνες, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα σας. Ωστόσο, αυτά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία των πράσινων μπανάνων – και αν περιορίζονται σε ορισμένους τύπους μπανάνων – εξακολουθούν να διερευνώνται.

Πιθανοί κίνδυνοι από βρασμένες μπανάνες

Αν και οι μπανάνες θεωρούνται γενικά υγιεινή τροφή, η υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε μπορεί να είναι κακό. Οι μπανάνες είναι γεμάτες φυτικές ίνες. Αν και οι φυτικές ίνες βοηθούν γενικά στην πέψη, οι υπερβολικές ίνες ή η προσθήκη ινών στη διατροφή σας πολύ γρήγορα, μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι και φούσκωμα, ειδικά για άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ως κανόνα, λοιπόν, προσθέσετε οποιαδήποτε νέα τροφή στη διατροφή σας αργά και τηρήστε μια ποικιλία τροφίμων. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες για το αν οι βρασμένες μπανάνες είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ