Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Αυτά είναι τα tips για τέλειες μακαρονάδες, κάθε φορά!


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η 25η Οκτωβρίου αποτελεί την ιδανική αφορμή για να μπούμε στην κουζίνα μας και να ετοιμάσουμε μία μακαρονάδα, που θα μας βγάλει από τα συνηθισμένα ή θα μας «ξυπνήσει» τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

Διότι από το 1998 και κάθε 25η Οκτωβρίου έκτοτε, ο πλανήτης μας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον πλανήτη, έχει την «τιμητική» του. Αποτελούν τη γρήγορη, εύκολη και θρεπτική λύση για εκείνα τα βράδια που θέλουμε να ετοιμάσουμε κάτι για την επόμενη ημέρα στο γραφείο, αλλά δεν διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο ή πολλά υλικά στο ψυγείο μας. Πάνω από όλα όμως, τα ζυμαρικά συνιστούν εδώ και αιώνες ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και στη χώρα μας, η αλήθεια είναι πως τα «τιμούμε» διαχρονικά και μπορούμε να πούμε πως αποτελούν μέρος της ελληνικής παράδοσης.

Τόσες γεύσεις, τόσες συναντήσεις, τόσο απόλαυση και τόσες αναμνήσεις γύρω από κάθε συνταγή με ζυμαρικά που έχουμε δοκιμάσει σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Από τα κλασικά αλλά απολαυστικά μακαρόνια με κιμά μέχρι την πλούσια μανιάτικη τσουχτή και από το παραδοσιακό γιουβέτσι μέχρι τις αγαπημένες μας χυλοπίτες με κόκορα, τα λαχταριστά σκιουφιχτά, τις βαλάνες της Χίου, την παστιτσάδα της Κέρκυρας, τη ματσάτα της Φολεγάνδρου και τη μανέστρα της Σαντορίνης ή το κλασικό και αγαπημένο μας παστίτσιο και τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας.

Γιατί κάθε μέρα αποτελεί αφορμή για μία λαχταριστή συνταγή με ζυμαρικά

Όπως μπορέσατε να διαπιστώσετε, οι συνταγές με ζυμαρικά τις οποίες έχουμε συνδέσει με τις καλύτερες διακοπές μας στα ελληνικά νησιά, με τις πιο όμορφες οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις πιο ξεχωριστές χειμερινές αποδράσεις μας, είναι πολλές.

Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, εκτός από το να μάθουμε περισσότερα για τη γευστική και θρεπτική αξία του πολύτιμου αυτού τροφίμου, έχουμε κάθε λόγο να θυμηθούμε και να προσπαθήσουμε να ετοιμάσουμε κάποιες από τις αγαπημένες μας συνταγές με ζυμαρικά, που μπορούν να φέρουν στο μενού μας τη γεύση και την αξία της μεσογειακής διατροφής. Ακόμη καλύτερα, αυτό που αξίζει να κάνουμε αντλώντας έμπνευση από αυτόν τον παγκόσμιο γαστρονομικό εορτασμό, είναι να βρούμε τις συνταγές με ζυμαρικά που αποτελούν μέρος της ελληνικής κουζίνας εδώ και δεκαετίες και να τις επαναφέρουμε στο εβδομαδιαίο μας μενού.

Βέβαια, κάπου εδώ πιθανότατα θα διερωτάστε πώς μπορείτε να ετοιμάζετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα λαχταριστά πιάτα με ζυμαρικά, που ενδεχομένως δεν περιορίζονται σε λίγο τριμμένο τυρί ή μία απλή σάλτσα; Ευτυχώς, σε ό,τι αφορά στις συνταγές με ζυμαρικά που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή, λύσεις και μυστικά μαγειρικής για να προσθέτουμε εύκολα και γρήγορα γεύση και ένταση στο μενού, υπάρχουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να απογειώσουμε ένα παραδοσιακό πιάτο με ζυμαρικά στο σπίτι; Υπάρχουν μερικά tips για τέλεια ζυμαρικά που μπορούν να μας βοηθήσουν και ένα από τα πιο σημαντικά, αφορά στον χρόνο βρασίματός τους. Βλέπετε, για να μην μας λασπώσουν, πρέπει να τηρούμε τον χρόνο βρασίματος που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία, ενώ είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με τις σάλτσες, τα τυριά και το αλάτι για να είναι νόστιμα τα μακαρόνια μας. Το μυστικό για τέλεια ζυμαρικά βρίσκεται στις περισσότερες περιπτώσεις στην απλότητα και την ισορροπία των γεύσεων. Για αυτό ακριβώς, αξίζει να εξοπλίσουμε τα ντουλάπια της κουζίνας και τα ψυγεία μας με τους κατάλληλους «συμμάχους» για τέλεια ζυμαρικά κάθε φορά, δηλαδή με έναν «σπιτικό» ζωμό που θα μας βοηθά να βάζουμε γρήγορα γεύση σε ένα πιάτο -ανάλογα πάντα με τη συνταγή- ή με κύβους για ζυμαρικά. Όσο για εμάς που ακολουθούμε μία πιο υγιεινή διατροφή, μπορούμε να ενισχύουμε θρεπτικά τα πιάτα μας με φρέσκα υλικά, δηλαδή με λαχανικά που ταιριάζουν με τα ζυμαρικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο ή τα ντοματίνια, για να προσδίδουμε στις συνταγές μας επιπλέον γεύση, χρώμα και κυρίως, βιταμίνες.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μυστικά μαγειρικής που μπορούν να μας βοηθήσουν να ετοιμάσουμε γρήγορα και χωρίς να περάσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα, τις πιο γευστικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, που έχουν ως βάση τους τα ζυμαρικά. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να τα ακολουθήσουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών με τη γεύση που της αναλογεί. Το σίγουρο είναι πως τα ζυμαρικά δεν αποτελούν απλώς τη βάση για να δημιουργήσουμε μία πληθώρα νόστιμων συνταγών, αλλά την ίδια ώρα συνιστούν ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι και μία οικονομική και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον διατροφική επιλογή!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ