Ρούμελη: Χυλοπίτες… από σπίτι με Knorr «Σπιτικός» ζωμός μανιταριών


Ψηλές, επιβλητικές βουνοκορφές που καταλήγουν σε εντυπωσιακά φαράγγια, μικροί γραφικοί οικισμοί που μοιάζουν να έχουν βγει από σελίδες παραμυθιού, «πλούσια», πυκνή βλάστηση, καταπράσινα δάση με έλατα, πεύκα και βελανιδιές, δροσερά ποτάμια και μαγευτικές, αλπικές λίμνες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρούμελη, δηλαδή ο τόπος που σήμερα αποκαλούμε Στερεά Ελλάδα, είναι ένα ιδιόμορφο, πολύπλευρο μέρος σπάνιου φυσικού κάλλους, το οποίο «κρύβει» αναρίθμητες ομορφιές για όσους ξέρουν να ψάχνουν και ειδικότερα, για όσους επιθυμούν να βιώνουν συχνά ανεπανάληπτες γαστρονομικές εμπειρίες.

Αν επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε μία σύντομη φθινοπωρινή απόδραση λίγο πιο έξω από την ελληνική πρωτεύουσα, λοιπόν, η Ρούμελη αποτελεί τον ιδανικό προορισμό, όχι μόνο για τους φυσιολάτρες, αλλά και για τους λάτρεις του καλού φαγητού και δη, για όσους δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν τα ζυμαρικά στα γεύματά τους. Διότι η Ρούμελη είναι ένα μέρος στο οποίο μπορούμε να γευτούμε το πιο αυθεντικό, παραδοσιακό, ελληνικό ζυμαρικό, δηλαδή τις χυλοπίτες, οι οποίες παρασκευάζονται από αλεύρι, αβγά, γάλα και αλάτι, ενώ είναι τόσο γευστικές που μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και σκέτες!

Όπως και να έχει, αν δεν έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας ή το προνόμιο να αφήσουμε έστω και για ένα διήμερο τον τόπο κατοικίας μας ταξιδεύοντας κάπου στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δραπετεύσουμε για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, τότε η 25η Οκτωβρίου, δηλαδή η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, είναι η κατάλληλη ημέρα για να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα και να βιώσουμε ένα… νοητό γαστρονομικό «ταξίδι»! Πώς θα τα καταφέρουμε; Βάζοντας στο μενού μας μία διαχρονική ελληνική συνταγή με βάση τις χυλοπίτες, η οποία θα μας «ταξιδέψει» γευστικά στα «άδυτα» της ρουμελιώτικης γαστρονομίας.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τη λίστα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς και τα βήματα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε ένα αυθεντικό ελληνικό πιάτο με χυλοπίτες, το οποίο θα μας συστήσει με τον πιο λαχταριστό τρόπο, ένα από τα παλαιότερα και πιο απολαυστικά ζυμαρικά και δη, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα των Ελλήνων.

Συνταγή για σπιτικές ρουμελιώτικες χυλοπίτες με Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Μανιταριών

Πριν προχωρήσουμε στη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή με τις χυλοπίτες, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η πρώτη καταγραφή που έχει σημειωθεί για τα συγκεκριμένα ζυμαρικά προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο, λοιπόν, ο θεός Ήφαιστος είχε κατασκευάσει ένα εργαλείο, το οποίο έφτιαχνε κορδόνια από ζύμη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική και βρίσκεται κάπου στη μέση. Διότι δεν έχει διευκρινιστεί αν τα ζυμαρικά και πιο συγκεκριμένα, οι χυλοπίτες, ήταν μία πατέντα των αρχαίων Ελλήνων ή των Ρωμαίων, ακόμη και αν έχει βρεθεί μία αναφορά που προέρχεται από το 1000 π.Χ. και αναφέρεται στο «λάγανον», δηλαδή την επίπεδη ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες έκοβαν σε μακριές στενές λωρίδες, παρόμοιες με τις δικές μας χυλοπίτες.

Σε κάθε περίπτωση, για να δοκιμάσουμε σπιτικές χυλοπίτες από τα χεράκια μας, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

• 300 γρ. χυλοπίτες
• 2 λίτρα Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Μανιταριών
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 4 κ.σ. μυζήθρα τριμμένη

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας βράζοντας τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου μας, δηλαδή τις χυλοπίτες, στον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Μανιταριών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο συγκεκριμένος ζωμός είναι μία εξαιρετική επιλογή για τις συνταγές μας, καθώς είναι ένας ζωμός υψηλής ποιότητας, ο οποίος διαλύεται εύκολα στο μαγείρεμα και αναδεικνύει μοναδικά τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, τεχνητά ενισχυτικά γεύσης ή τεχνητές χρωστικές, ενώ αποτελεί έναν «πλούσιο» συνδυασμό προσεκτικά επιλεγμένων συστατικών, τα οποία έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να συμπυκνώνονται πρωτοποριακά σε μια μικρή συσκευασία.

Στη συνέχεια, θα πάρουμε ένα φαρδύ μαγειρικό σκεύος, θα ρίξουμε μέσα το ελαιόλαδο και θα το ζεστάνουμε. Έπειτα, θα προσθέσουμε το βούτυρο γάλακτος και θα το λιώσουμε καλά. Θα προσθέσουμε το σκόρδο, το οποίο προηγουμένως θα έχουμε πολτοποιήσει, το αλάτι, το πιπέρι και το τρίμμα μυζήθρας. Θα ανακατέψουμε απλά τα υλικά στο σκεύος και έπειτα, θα ρίξουμε μέσα τις χυλοπίτες, κουταλιά-κουταλιά, ρίχνοντας σταδιακά και λίγο από το νερό στο οποίο έβραζαν. Τέλος, όταν οι χυλοπίτες μας θα έχουν βράσει επαρκώς, θα τις σερβίρουμε στα πιάτα και θα τις γαρνίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όσοι από εμάς, λοιπόν, είμαστε λάτρεις των ζυμαρικών, αξίζει να δώσουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών τη λαχταριστή γεύση που πραγματικά της αναλογεί. Πλέον μπορούμε να το κάνουμε, αρκεί να τολμήσουμε την παραπάνω συνταγή, ένα μοναδικό έδεσμα που αποδεικνύει πως όταν το πάθος για την παράδοση διοχετεύεται μέσα από τη δημιουργική διαδικασία της μαγειρικής, τότε κάτι καλό ξεκινάει από τα πιάτα μας, ακόμη και ένα νοητό «ταξίδι» σε κάποιον κοντινό προορισμό. Και αν θέλουμε αυτό το «ταξίδι» να μας μείνει πραγματικά αξέχαστο, τότε ο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Μανιταριών είναι το «μυστικό» συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από τη συνταγή με τις παραδοσιακές και γευστικές χυλοπίτες μας!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ