Νίκος Δένδιας: Μπαράζ επαφών στη Λιβύη και μηνύματα στην Τουρκία – Μπαράζ επαφών στην Τρίπολη


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα με τον οποίο συζήτησε τις σχέσεις που αναπτύσσονται με την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ξανά την αντίθεση της Αθήνας στο παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία.

Μπαράζ επαφών είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Λιβύη για τη Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της χώρας. Η τελευταία από μια σειρά επαφών του κ. Δένδια, ήταν αυτή με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, στη συζήτησή τους εστίασαν «στη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ τέθηκε το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης».

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γιτ και την Αμερικανίδα εκτελούσα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για την Εγγύς Ανατολή, Γιαέλ Λέμπερτ (Yael Lempert), στο περιθώριο της Συνόδου. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών στην Τρίπολη.

«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου A.A.Gheit και την Αμερικανίδα εκτελούσα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για Εγγύς Ανατολή, Y.Lempert» γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδιας.

Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace». Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με εκτοπισμένα παιδιά. «Συγκινητική υποδοχή στον Δήμο Abusliem. Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ανοικοδόμηση της χώρας χρηματοδοτώντας την ανακατασκευή του Σταδίου του Δήμου στο πλαίσιο προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες “Sport for Peace”», έγραψε σε άλλη ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές: Μεγάλο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λιβύη

Στη Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης «Libya Stabilization Initiative» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, βρέθηκε ως προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του Νάιλα ελ Μάνγκους.

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, όπως Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία. Επίσης, συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Διπλωματικές πηγές συγκρατούν από τη Διάσκεψη ότι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα, εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο. Από τις άλλες συμμετοχές, επισημαίνεται ότι η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβαση του, υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, ως ενός από τους εγγύτερους γείτονες της Λιβύης, τόσο για τη σταθερότητα της ίδιας της Λιβύης όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως οι επαφές με το σύνολο των αξιωματούχων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Λιβύη έχουν εντατικοποιηθεί. Σημειώνονται οι επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη αντίστοιχα, καθώς και οι δύο επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, στις οποίες συνοδευόταν από επιχειρηματικές αποστολές. Επιπροσθέτως, επισημαίνονται οι επαφές στην Αθήνα που είχε ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας Μοχάμαντ Αλ Μένφι (Mohamed Al Menfi), ο Πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ |(Aguila Saleh) και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα ελ Μάνγκους.

Περαιτέρω, υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας ήδη από το 2015. Η χώρα μας έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού, τονίζουν. Στα ανωτέρω προσθέτουν και την ανθρωπιστική βοήθεια, καταρχήν με τη δωρεά 200.00 εμβολίων.

Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».

Στην παρέμβαση του στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο).

Οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Επίσης, τόνισε τη σημασία της διενέργειας των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, στις 24 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται λιβυκή λύση στις λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ