Ευχές του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Βαρθολομαίο για τα 30 έτη διακονίας του στον πατριαρχικό θρόνο


Τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου των 30 ετών από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, εκφράζει, με επιστολή του, ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος.

«Μετέχω μεθ’ υμών εις την προς Κύριον ευχαριστίαν διά τας πολλάς ευλογίας, αι οποίαι εδόθησαν εις υμάς εν τω βίω και τη διακονία σας κατά την διάρκειαν των ετών αυτών, και προσεύχομαι εις τον δωροδότην Θεόν να σας δίδη υγείαν, πνευματικήν αγαλλίασιν και πλουσίαν την χάριν διά επιστηριγμόν κάθε πτυχής της υψηλής υμών διακονίας», αναφέρει.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, που είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, ο Πάπας αναφέρεται στον προσωπικό του δεσμό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο δεσμός αυτός, όπως σημειώνει, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε αδελφική φιλία, η οποία καλλιεργήθηκε μέσω των πολλών συναντήσεών τους, και επισημαίνει τη μεταξύ τους συναντίληψη «περί της κοινής ποιμαντικής ευθύνης μας έναντι των επειγουσών προκλήσεων τας οποίας αντιμετωπίζει σήμερον ολόκληρον το ανθρώπινον γένος».

«Συγκεκριμένως, σας διαβεβαιώ περί της βαθείας εκτιμήσεώς μου διά την δέσμευσίν σας προς διασφάλισιν της δημιουργίας και διά την τοποθέτησίν σας επ’ αυτού του ζητήματος, εκ της οποίας έχω διδαχθή και συνεχίζω να διδάσκωμαι πολλά. Με την απαρχήν της πανδημίας και τας επελθούσας υγειονομικάς, κοινωνικάς και οικονομικας επιπτώσεις, η μαρτυρία και διδαχή σας διά την ανάγκην πνευματικής μεταστροφής της ανθρωπότητος απέκτησαν διαρκή σημασίαν.

Επιπροσθέτως, ειλικρινώς σας ευχαριστώ διά την αδιάπτωτον υπόδειξιν της οδού του διαλόγου, εν αγάπη και αληθεία, ως του μόνου δυνατού τρόπου συμφιλιώσεως μεταξύ των Χριστιανών πιστών και αποκαταστάσεως της πλήρους κοινωνίας. Με την βοήθειαν του Θεού, αυτή είναι η οδός, εις την οποίαν μετά βαθείας βεβαιότητος θα συνεχίσωμεν να βαδίζωμεν από κοινού, καθώς η εγγύτης και η αλληλεγγύη μεταξύ των Εκκλησιών μας συνιστούν καθοριστικήν συμβολήν εις την παγκόσμιον αδελφοσύνην και κοινωνικήν δικαιοσύνην, τας οποίας η ανθρωπότης επειγόντως χρειάζεται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου στις 22 Οκτωβρίου 1991.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ