Κάπως έτσι θα είναι τα ταξί του μέλλοντος


To OnePod που παρουσίασε το VW Group μας δείχνει την εικόνα που θα έχουν σε μερικές δεκαετίες τα αυτόνομα ταξί των πόλεων.

Του Γιάννη Σκουφή

Το DRIVE.Forum είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά συνέδρια και πρόσφατα διεξάχθηκε στο Βερολίνο με τον όμιλο Volkswagen να προσελκύει το ενδιαφέρον μέσω του OnePod. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον concept που δημιουργήθηκε στο σχεδιαστικό κέντρο του γερμανικού ομίλου στο Potsdam για να αναδείξει την πιο πρόσφατη προσέγγιση γύρω από το μέλλον της αστικής κινητικότητας.

Μάλιστα, η ονομασία του είναι αρκετά έξυπνη αφού το «One» αντιπροσωπεύει μία επιλογή που δίνει λύση σε πολλούς υπονοώντας τις πολλαπλές χρήσεις του οχήματος. Και αυτό επειδή το OnePod έχει σχεδιαστεί πρακτικά για να είναι ένα robotaxi αφού στα μακροπρόθεσμα πλάνα της VW ένας από τους στόχους της είναι να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παρόχους υπηρεσιών κινητικότητας.

Εξωτερικά το OnePod έχει ένα boxy σχήμα με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και συρόμενες πόρτες που ανοίγουν διάπλατα. Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο πάγκοι για τους επιβάτες, ενώ στο πίσω μέρος μία πτυσσόμενη σχάρα μπορεί να δώσει λύση για τη μεταφορά ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ή πατινιού. Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει έως τέσσερα άτομα και έχει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης.

Μία μεγάλη οθόνη προσφέρει διάφορες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι πως στα πλαϊνά υπάρχουν κάμερες που ανιχνεύουν την διαφορά ύψους από το έδαφος και αυτόματα το όχημα παίρνει κλίση ώστε να διευκολύνει την επιβίβαση. Οι ίδιες κάμερες αναγνωρίζουν τους επιβάτες και ανοίγουν τις πόρτες αυτόματα.

Προφανώς και είναι περιττό να αναφέρουμε πως το OnePod κινείται αυτόνομα και ηλεκτρικά, ενώ ένα πρωτότυπό του σε πραγματικές διαστάσεις θα βρίσκεται έως τις 31 Δεκεμβρίου στην έκθεση «Go.City – The Future of Urban Mobility» στο Βερολίνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ