Ολλανδοί Επιστήμονες: Κλειδί η υγεία της καρδιάς για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Ολλανδοί Επιστήμονες: Η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο Η υγεία της καρδιάς είναι βασικό συστατικό για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 , σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια μελέτη του Σεπτεμβρίου που δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας European Journal of Preventive Cardiology, Ολλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες ενήλικες με καλή καρδιαγγειακή υγεία έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη χρόνια πάθηση.

Για να γίνει αυτό, η ομάδα εξέτασε άτομα με και χωρίς γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων 5.993 ατόμων. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την μελλοντική πληθυσμιακή μελέτη του Ρότερνταμ, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν κυρίως γυναίκες συμμετέχουσες που ήταν 69 ετών κατά μέσο όρο. Μια βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας υπολογίστηκε με τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, την κατάσταση καπνίσματος, τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα του συμμετέχοντος και κατηγοριοποιήθηκε περαιτέρω στην αρχή.

Δημιουργήθηκε επίσης ένας βαθμός γενετικού κινδύνου χρησιμοποιώντας 403 ανεξάρτητες γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο, ταξινομώντας τους συμμετέχοντες ως χαμηλού, μέσου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλότερες βαθμολογίες έδειχναν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες υποδεικνύοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2 που απομένει στη ζωή τους. Για τον «ιδανικό» όμιλο, ο υπόλοιπος κίνδυνος ζωής ήταν 22,6%, ήταν 28,3% για τη μέση και 32,6% για την κακή καρδιαγγειακή υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τον γενετικό κίνδυνο, ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ζωής ήταν ακόμα ο χαμηλότερος για την ιδανική βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας στους χαμηλότερους, μεσαίους και υψηλότερους τρίτους σε σύγκριση με τους φτωχούς και ενδιάμεσους βαθμούς καρδιαγγειακής υγείας.

Στην ηλικία του δείκτη 55 για τα άτομα στην ομάδα υψηλού γενετικού κινδύνου, ο κίνδυνος που απομένει στη ζωή ήταν 23,5% για τις ιδανικές, 33,7% για τις μέσες ομάδες και 38,7% για τις ομάδες φτωχής καρδιαγγειακής υγείας, αντίστοιχα. «Ο κίνδυνος δια βίου για Διαβήτη Τύπου 2 ήταν ακόμα ο χαμηλότερος για την ιδανική καρδιαγγειακή υγεία στη χαμηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου τριτογενή, στη δεύτερη [βαθμολογία γενετικού κινδύνου] τριτοβάθμιο και στην υψηλότερη [βαθμολογία γενετικού κινδύνου] τριτοβάθμιο σε σύγκριση με τον εναπομένοντα κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για κακή και ενδιάμεση [καρδιαγγειακή υγεία]», έγραψαν οι συγγραφείς.

Χρησιμοποιώντας βαθμολογίες συμπεριφοράς και βιολογικής καρδιαγγειακής υγείας, η ομάδα αξιολόγησε τον κίνδυνο ζωής, διαπιστώνοντας ότι ήταν χαμηλότερος στις ιδανικές κατηγορίες καρδιαγγειακής υγείας από ό,τι στις φτωχές και τις ενδιάμεσες.

Τα αποτελέσματα από επιμέρους στοιχεία της καρδιαγγειακής υγείας έδειξαν ότι οι παράγοντες συμπεριφοράς – ειδικά ο δείκτης μάζας σώματος – έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και παχυσαρκίας μπορεί να μην είναι τόσο στενά συνδεδεμένη όσο πιστεύαμε παλαιότερα

Η ομάδα σημείωσε ότι ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί τον δείκτη μάζας σώματος μια συμπεριφορά, αυτό είναι «αμφιλεγόμενο γιατί μπορεί να υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία είναι επιλογή» ενώ «άλλοι προτείνουν ότι η παχυσαρκία πρέπει να θεωρείται μέτρηση υγείας».

Η παθογένεση του διαβήτη τύπου 2 καθοδηγείται από γενετικούς και μη γενετικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, που δικαιολογούν πολυεπίπεδα παρεμβατικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2. Σχεδόν 870 άτομα ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Σημειώνοντας τους περιορισμούς της μελέτης, οι συγγραφείς είχαν συγκεντρώσει μεμονωμένες μετρήσεις καρδιαγγειακής υγείας στην αρχή περίπου 20 έως 27 χρόνια νωρίτερα, οι οποίες, όπως σημειώνουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «λανθασμένη ταξινόμηση των συμμετεχόντων». Επιπλέον, στις αναλύσεις, οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε σχετικά μικρά μεγέθη δειγμάτων και η μελέτη περιελάμβανε κυρίως άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περισσότεροι από 34 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με διαβήτη και το 90% έως 95% από αυτούς έχουν διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here