Κλιματική αλλαγή νέοι: Συντετριμμένοι, λυπημένοι, ένοχοι νιώθουν οι νέοι για το κλίμα


Αναφέρεται ευρέως ως κλιματικό άγχος. Εκτενής έρευνα έεπιχειρεί να μετρήσει τον επιπολασμό του ενόψει των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, οι οποίες ξεκινούν στο τέλος του μήνα. Στόχος να εξεταστεί πώς να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα χρηματοδοτήθηκε από το Avaaz, ένα διαδικτυακό δίκτυο εκστρατειών, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπαθ. Η έρευνα αφορούσε 10.000 νέους ηλικίας 16-25 ετών σε 10 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούσαν το μέλλον τρομακτικό, ενώ η έλλειψη δράσης από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία άφησε το 45% να βιώνει κλιματικό άγχος και αγωνία που επηρέασε την καθημερινότητα και τη λειτουργία τους.

Ακραία συναισθήματα για τους νέους

Η Elouise Mayall, φοιτήτρια οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας της Βρετανίας και μέλος του Συνασπισμού Νεολαίας του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα, ανέφερε πως νιώθει ενοχές και συγκλονισμένη. “Αυτό που θα μου έμενε είναι ίσως η αίσθηση της ντροπής, όπως «πώς τολμάς να θέλεις ακόμα όμορφα πράγματα όταν ο κόσμος τελειώνει και δεν ξέρεις καν αν θα έχεις έναν ασφαλή κόσμο για να γεράσεις. Μπορεί να έχεις θλίψη, μπορεί να υπάρχει φόβος, μπορεί να υπάρχει ένα είδος υπερέντασης. Και ίσως και μερικές φορές μια τρελή αισιοδοξία”.

Ο ψυχίατρος Alastair Santhouse με έδρα το Λονδίνο θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή, καθώς και η COVID-19, δυνητικά επιβαρύνουν το βάρος, ειδικά για όσους έχουν προδιάθεση στο άγχος. Προς το παρόν, το άγχος του κλίματος από μόνο του δεν απαιτεί συνήθως ψυχιατρική βοήθεια. Όσο επώδυνο κι αν είναι, μπορεί να είναι θετικό, με την προϋπόθεση ότι δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο. “Κάποιο άγχος για την κλιματική αλλαγή είναι κίνητρο. Είναι απλώς ένα ερώτημα πόσο το άγχος είναι κίνητρο και πόσο είναι απαράδεκτο”. Αυτό δήλωσε ο Santhouse, συγγραφέας ενός βιβλίου που ασχολείται με το πώς οι υπηρεσίες υγείας αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα ψυχικά ζητήματα. “Η ανησυχία είναι ότι καθώς αρχίζει η κλιματική αλλαγή, θα υπάρχει πιο ξεκάθαρος αντίκτυπος στην ψυχική υγεία”.

Μεταξύ ορισμένων από τις κοινότητες του κόσμου που είναι ήδη οι πιο ευάλωτες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η κορυφαία ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, 18 ετών, έχει βιώσει σοβαρό άγχος για το κλίμα. “Είναι μια απολύτως φυσική απάντηση, γιατί, όπως βλέπετε, όπως είναι ο κόσμος σήμερα, που κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει, νομίζω ότι είναι ανθρώπινο να νιώθεις έτσι”, είπε. Προς το παρόν, ωστόσο, είναι αισιόδοξη γιατί κάνει ό,τι μπορεί. “Όταν αναλαμβάνετε δράση, έχετε επίσης την αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό το άγχος, μπορείτε να αναλάβετε δράση εναντίον του”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ