Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Αλαλούμ με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών

Ένας χαμός έχει επικρατήσει από το πρωί της Παρασκευής σχετικά με τη διεξαγωγή της παρέλασης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το πρωί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Ανακοινώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά”. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται πως θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι παρελάσεις. Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Τι συνέβη με την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη παραφιλολογία έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επερχόμενη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην συμπρωτεύουσα. Λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκρινε σκόπιμο να προβεί στην ανακολινωση που υπαγορεύει πως θα πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση. Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν κανονικά με τη χρήση μάσκας, ενώ η διάρκειά της δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το χρονικό όριο της μίας ώρας (60 λεπτά). Όμως κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών αδειάζουν την Περιφέρεια και ισχυρίζονται πως οι παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως η Εγκύκλιος που είχε δημοσιεύσει το Υπουργείο Εσωτερικών στις 13 Οκτωβρίου σε σχέση με τις παρελάσεις και τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε τα εξής:

“Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
α. Την 25η Οκτωβρίου 2021: Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, όπως ορίζεται στη με αριθμό 73884/11.10.2021 απόφασή μας.
Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.
β. Την 26η Οκτωβρίου 2021: Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.
γ. Την 27η Οκτωβρίου 2021: Παρέλαση μαθητών παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.
δ. Την 28η Οκτωβρίου 2021: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ.
Το όλο πρόγραμμα μπορεί να εμπλουτισθεί και με άλλες εκδηλώσεις ή να προσαρμοστεί με το πρόγραμμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στους λοιπούς δήμους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα εφαρμοστούν όσα αναγράφονται στην με αριθμό 74901/13.10.2021 εγκύκλιό μας. Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.”

Και η νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ως εξής:

“Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021. Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά.

Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια  60 λεπτών. Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here