Άμυλο διαίτα: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής χωρίς άμυλο [vid]


Σε μια δίαιτα χωρίς άμυλο ή με μειωμένο άμυλο, συνίσταται να αποφεύγετε τα δημητριακά, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι, τις πατάτες, τα φασολάκια και όλα τα είδη οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φασολιών και των φακών, καθώς όλα αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικές πηγές αμύλου. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε επίσης ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι βρώμης, ψωμί, κέικ ή μπισκότα.

Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι’ αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. Όταν αποφεύγετε τα αμυλούχα τρόφιμα, η διατροφή σας θα αποτελείται κυρίως από μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα σας παρέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πιθανά οφέλη μιας δίαιτας χωρίς άμυλο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ​Mayo Clinic Proceedings​ τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς άμυλο με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή και τα επεξεργασμένα δημητριακά, συσχετίστηκαν με αύξηση βάρους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το 2011, επομένως η κατανάλωση λιγότερων μερίδων από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine τον Νοέμβριο του 2010 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να είναι χρήσιμη για την απώλεια βάρους. Ο γλυκαιμικός δείκτης υπολογίζει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αφού τα καταναλώσετε.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ