Άγχος και Σεξ: Μια σχέση αμφίδρομη και μια λύση


Το σεξ και το στρες συνδέονται με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε ήδη ενστικτωδώς και το νιώθουμε αναμφισβήτητα όταν μια ιδιαίτερα αγχωτική εβδομάδα ή δύο μάς εξαλείφουν τη σεξουαλική μας επιθυμία. Όμως, ενώ το άγχος μπορεί να εντείνει την ήδη πεσμένη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να δράσει ως ανακουφιστικό του άγχους και του στρες. Ακολουθούν μερικές έρευνες που επισημαίνουν τη σχέση μεταξύ του άγχους και του σεξ.

  • Καλό σεξ και καλή διάθεση

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε 58 γυναίκες μέσης ηλικίας, συμπέρανε ότι η σωματική επαφή ή η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερη αρνητική διάθεση και άγχος και υψηλότερη θετική διάθεση την επόμενη μέρα. Με απλά λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σεξ και η σωματική οικειότητα οδήγησαν τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο άγχος και να έχουν καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα. Αυτά τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση που οι γυναίκες είχαν οργασμούς από αυνανισμούς.

  • Καλή διάθεση και καλό σεξ

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το να είσαι σε καλή διάθεση συνδέεται με περισσότερη σωματική στοργή και σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφό σου την επόμενη μέρα. Με άλλα λόγια, το σεξ μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο στρες και το λιγότερο στρες μπορεί με την σειρά του να οδηγήσει σε περισσότερο σεξ.

  • Σεξ και αρτηριακή πίεση

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων ως μέτρο των αποκρίσεών τους στο στρες κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας ή επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων – καταστάσεις που συχνά προκαλούν άγχος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή έτειναν είτε να έχουν χαμηλότερες αρτηριακές πιέσεις, είτε μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων ή και τα δύο. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη απόκριση στο στρες κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ