Κορωνοϊός Πανδημία: Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη νέα παραλλαγή delta plus


Κορωνοϊός Πανδημία: Είναι συγγενής της παραλλαγής δέλτα, που εντοπίστηκε από Βρετανούς επιστήμονες τον περασμένο μήνα. Επειδή δεν είναι μια παραλλαγή που προκαλεί ενδιαφέρον ή ανησυχία, δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα από ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, όπως οι άλλες ανησυχητικές παραλλαγές.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την παραλλαγή που σχετίζεται με τη δέλτα – γνωστή ως AY.4.2. – για να δουν αν μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα ή να είναι πιο θανατηφόρος από προηγούμενες εκδόσεις του κορωνοϊού.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν ότι αυτή η παραλλαγή αποτελεί το 6% όλων των αναλυόμενων περιπτώσεων COVID-19 στη χώρα και βρίσκεται «σε μια αυξανόμενη τροχιά».

Η παραλλαγή έχει δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία βοηθά τον κορωνοϊό να εισβάλει στα κύτταρα του σώματος. Αυτές οι αλλαγές έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άλλες εκδόσεις του ιού από την έναρξη της πανδημίας, αλλά δεν έχουν προχωρήσει πολύ, δήλωσε ο Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής στο University College του Λονδίνου.

Η παραλλαγή δέλτα παραμένει «μακράν η κυρίαρχη παραλλαγή όσον αφορά την παγκόσμια κυκλοφορία», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρχοβ, η τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19, σε δημόσια συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα. «Η δέλτα είναι κυρίαρχη, αλλά εξελίσσεται», είπε, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μεταλλαχθεί.

Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ παρακολουθεί 20 παραλλαγές της παραλλαγής δέλτα. Η AY.4.2 είναι “μία που πρέπει να παρακολουθήσετε γιατί πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς πώς αλλάζει αυτός ο ιός”, δήλωσε η Van Kerkhove.

Στις ΗΠΑ, η παραλλαγή δέλτα αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις COVID-19.

Η νεότερη παραλλαγή “delta plus” εντοπίστηκε “κατά περίσταση”, αλλά δεν είναι ακόμη ανησυχητική, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ