Έντομα διατροφή: Ως τροφή τα έντομα παρουσιάζουν μεγαλύτερα οφέλη υγείας


Μην απορρίπτετε την ιδέα μέχρι να σκεφτείτε αυτό. Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώνε ήδη έντομα για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η πρακτική είναι γνωστή ως εντομοφαγία. Η κατανάλωση των σωστών εντόμων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων της επισιτιστικής ασφάλειας με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να αυξηθεί σε 9,8 δισεκατομμύρια έως το 2050, αναφέρει ο ΟΗΕ. Τα έντομα μπορούν να παρέχουν τροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και μέταλλα.

Γιατί αποτελούν τα έντομα μια βιώσιμη λύση διατροφικά

Αλλά δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφίμων. Τα έντομα αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής σε μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και καταναλώνονται λόγω της γεύσης τους, σύμφωνα με τον FAO. Για παράδειγμα, οι κάμπιες mopane θεωρούνται λιχουδιά στη νότια Αφρική, ενώ τα αυγά μυρμηγκιών υφαντών είναι απόλαυση σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στους δυτικούς πολιτισμούς, η πρακτική της κατανάλωσης εντόμων έχει αρχίσει να πιάνει λίγο περισσότερο την τελευταία δεκαετία περίπου, ειδικά μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ορόσημο του FAO το 2013 που τράβηξε την προσοχή του νέου κοινού. Η έκθεση συνέδεσε εν μέρει την κατανάλωση εντόμων με μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα όπως η βιωσιμότητα και η ασφάλεια των τροφίμων και ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.

Ένας από τους πολλούς τρόπους αντιμετώπισης της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών είναι μέσω της εκτροφής εντόμων. Τα έντομα είναι παντού και αναπαράγονται γρήγορα και έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μετατροπής ζωοτροφών και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 1.900 είδη εντόμων θεωρούνται βρώσιμα. Πιο κοινά είναι τα εξής:

  • σκαθάρια
  • κάμπιες
  • μέλισσες
  • σφήκες
  • μυρμήγκια
  • ακρίδες
  • γρύλοι

Τα πιάτα με ζωύφια γίνονται ήδη όλο και πιο δημοφιλή, καθώς εμφανίζονται σε μοντέρνα εστιατόρια σε όλη τη χώρα. Το εστιατόριο εμπνευσμένο από την Πόλη του Μεξικού του διάσημου σεφ Jose Andres στην Ουάσιγκτον, DC, σερβίρει tacos με ακρίδες. Ένα δημοφιλές εστιατόριο East Village στην πόλη της Νέας Υόρκης προσφέρει γκουακαμόλε με μαύρο μυρμήγκι που διαθέτει γαρνιτούρα από αλάτι και αλεσμένα μυρμήγκια. Πέρα από την καινοτομία, τα έντομα μπορούν επίσης να προσφέρουν υγιεινή διατροφή για την καρδιά.

Ανώτερα διατροφικά οφέλη για την υγεία

Μια μελέτη του Ιανουαρίου 2021 στο Critical Reviews in Food Science Nutrition είπε ότι τα βρώσιμα έντομα μπορεί να έχουν «υψηλά ανώτερα οφέλη για την υγεία» λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης Β12, σιδήρου, ψευδαργύρου, φυτικών ινών, απαραίτητων αμινοξέων, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, και αντιοξειδωτικά. Οι γρύλοι και μερικά άλλα έντομα μπορούν να σηκωθούν κατακόρυφα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκτρέφονται σε στρώσεις σε εγκαταστάσεις ελεγχόμενες από το κλίμα, προσφέροντας τη δυνατότητα λειτουργίας όλο το χρόνο και αφήνοντας λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Σε μια μελέτη του 2020 στο Journal of Insect Science, φοιτητές κολεγίου συμμετείχαν σε έρευνες γευστικών τεστ με μπράουνι σε σκόνη γρύλου για να αξιολογήσουν τις στάσεις που σχετίζονται με τα έντομα ως τροφή. Οι μαθητές είχαν γευστική προτίμηση στα μπράουνις από αλεύρι γρύλου έναντι των μπράουνι από αλεύρι σίτου, αλλά δεν μπορούσαν να διαφοροποιήσουν σταθερά τους τύπους μπράουνι, διαπίστωσε η μελέτη. Ταξινόμησαν περιβαλλοντικά και θρεπτικά οφέλη που σχετίζονται με τα προϊόντα διατροφής εντόμων μόνο για τους γευστικούς παράγοντες και ανέφεραν ότι μπορούν να αγοράσουν προϊόντα εντόμων στο μέλλον.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ