Ημερολόγιο: Μια καθημερινή πράξη αυτοφροντίδας που μας χαλαρώνει δημιουργικά


Όταν βιώνουμε περιόδους άγχους, μπορεί να βοηθήσει το να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να νιώθουμε λιγότερο μόνοι και να λάβουμε βοήθεια και υποστήριξη ή να ταξινομήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με θετικό και χρήσιμο τρόπο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Ένας τρόπος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε σχέση με άλλους. Αποδεδειγμένα, ένας από τους πιο βοηθητικούς τρόπους στην ταξινόμηση και στην ηρεμία των σκέψεών μας είναι το ημερολόγιο.

Πώς να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο

Αρχίστε να γράφετε τις σκέψεις και την καθημερινότητά σας σε ένα ημερολόγιο. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Όλοι έχουμε κάπου κρυμμένο ένα τετράδιο η ένα σημειωματάριο που δεν ξέρουμε που να το χρησιμοποιήσουμε. Να η ευκαιρία! Το ημερολόγιο μας βοηθά να αφήσουμε έξω τις αρνητικές σκέψεις και τα άσχημα συναισθήματα. Μπορείτε να τα γράψετε στο ημερολόγιό σας όποτε χρειαστεί και να τις αφήσετε πίσω. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε καθημερινά, μπορείτε να το κάνετε όταν παρατηρείτε συγκεκριμένες ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα ή ίσως δύο φορές την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα.  Η επιλογή και η ανάγκη είναι δική σας υπόθεση.

Έχετε πάντα στο νου σας ότι θέλετε να αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς και άνετα για να γράψετε τα αληθινά σας συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κρατήσετε το ημερολόγιό σας ιδιωτικό, εκτός κι αν επιλέξετε να το μοιραστείτε με κάποιον ειδικό. Για να αισθανθείτε ακόμη καλύτερα, μπορείτε να επιλέξετε ένα έτοιμο vintage ημερολόγιο για να σας «τραβάει» να γράψετε. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο ειλικρινείς μπορείτε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και να εκφράσετε αυτό που αισθάνεστε ανά πάσα στιγμή. Σε ένα ημερολόγιο δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά αυτοκριτικοί ή να περιστρέψετε τον αρνητισμό πάνω σας.

Με το ημερολόγιο μπορείτε επίσης να φροντίζετε και την υγεία σας. Δυστυχώς έχουμε εκπαιδευτεί να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας. Όμως για να μπορούμε να φροντίζουμε τους άλλους, πρέπει να φροντίζουμε πρώτα  τον εαυτό μας. Εκεί έρχεται το ημερολόγιο για να σας βοηθήσει. Κάθε φορά που τελειώνετε να γράφετε μια σελίδα, στο κάτω μέρος σημειώστε την ημερομηνία των εξετάσεων που έχετε κάνει και σαν υποσημείωση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων. Αυτή είναι μια σημαντική σημείωση για να γνωρίζετε τι εξετάσεις κάνατε και πότε. 

Αν θεωρείτε ότι το ημερολόγιο δεν θα σας βοηθήσει, τότε το να είστε δημιουργικοί και να φτιάχνετε πράγματα είναι ένας άλλος τρόπος έκφρασης. Αυτό θα μπορούσε να είναι η συγγραφή μιας ιστορίας, σχέδιο, ζωγραφική και πολλά άλλα πράγματα. Η επιλογή είναι δική σας!

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ