Το περιδέραιο από ορυκτά, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Ένα μοναδικό περιδέραιο από ορυκτά, σε χρώματα και σχήματα που θυμίζουν Ελλάδα, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, στη Δράση «21» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το περιδέραιο, όπως αναφέρει η δημιουργός του, Μαρία Νικοπούλου, MSc Γεωλόγος, απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κατασκευάστηκε με σκοπό να τονιστεί η συμβολή των ορυκτών και κατ` επέκταση της γεωλογίας, στη σύγχρονη τέχνη και την κατασκευή κοσμημάτων.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου, καθηγήτρια Γεωλόγο-Βιολόγο και Δρ. Παλαιοντολογίας, Ευαγγελία Τσουκαλά, το μουσείο συμμετέχει στη Δράση «21» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού και των μέτρων, το μουσείο παρέμεινε κλειστό και δεν κατέστη εφικτή η πραγματοποίηση άλλης δράσης, πέρα από τη συγκεκριμένη δημιουργία.

Το περιδέραιο, σε όλη του την έκταση είναι πλεκτό, μέσω της τεχνικής Miyuki bread-weaving, ενώ τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό και το γαλάζιο, όπως ακριβώς στην Ελληνική σημαία. Η έλικα που σχηματίζεται στο κόσμημα με εναλλαγές λευκού και γαλάζιου χρώματος, παρομοιάζει τον κυματισμό της Ελληνικής σημαίας και τα λουλούδια που κρέμονται, μοιάζουν με τα φλουριά σε Ελληνικές παραδοσιακές στολές.

Τα ορυκτά είναι η ακουαμαρίνα (aquamarine – γαλάζια ποικιλία βηρύλλου) το μαργαριτάρι και ο αιματίτης. Επίσης στην πλέξη της έλικας και των λουλουδιών, συμμετέχουν κρύσταλλα Miyuki.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ