Μικροβίωμα εντέρου LOVEphage: Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο εντερικό ιό

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των μυκήτων και των ιών, είναι σημαντικοί παράγοντες στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς τις επιπτώσεις των ανισορροπιών στα βακτήρια του εντέρου. Αρκετές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και οι νευρολογικές ασθένειες, όλες σχετίζονται με μια ανισορροπία μεταξύ αυτών των βακτηρίων. Παρόλο που οι ερευνητές εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν μια περίπλοκη σχέση με την υγεία και τις ασθένειες.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας γνωρίζουν πολύ λιγότερα για τους ιούς  που υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο. Μια πρόσφατη μελέτη που εμφανίζεται στο mSystems διερεύνησε και εντόπισε πολυάριθμα ιικά γονιδιώματα που υπάρχουν σε ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι ιοί που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο ονομάζονται βακτηριοφάγοι ή φάγοι. Αυτοί οι ιοί απαιτούν βακτηριακό ξενιστή για αναπαραγωγή. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει αυτή τη στενή σχέση μεταξύ βακτηρίων και ιών με πολλές ασθένειες, όπως η ηπατική νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ρίξουμε περισσότερο φως στους ιούς του εντέρου και στο συλλογικό τους γονιδίωμα, καθώς αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων εντός της μικροχλωρίδας του εντέρου και της επίδρασής τους στον ανθρώπινο ξενιστή. Η μελέτη του ιού του εντέρου δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Οι φάγοι φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικοί και κάπως μοναδικοί σε κάθε άτομο. Η ατομικότητα των ιών του εντέρου φαίνεται να επηρεάζεται από τη γεωγραφική προέλευση, την ηλικία, τη διατροφή και την κατάσταση της υγείας. Επιπλέον, πρόκειται για έναν σχετικά νέο τομέα μελέτης. Επειδή αυτή η έρευνα είναι στα σπάργανα, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει και ταξινομήσει την πλειοψηφία αυτών των φάγων.

Ένα δυνατό σημείο αυτής της μελέτης είναι η εξέταση της ιικής υπογραφής από πολλά διαφορετικά άτομα. Δείχνει πώς οι ιοί είναι κάπως εξατομικευμένοι, όπως το ίδιο βρέθηκε για το πρόγραμμα μικροβιώματος του ανθρώπου. Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση και με την ηλικία και περιγράφεται ένας νέος απροσδιόριστος φάγος σε μεγάλη αφθονία. Σε αυτό το στάδιο, μαθαίνουμε πόσο αμέτρητα πολύπλοκο και ποικιλόμορφο είναι το σύνολο των ιών του φάγου.

Το μέλλον της έρευνας

Το επόμενο σύνορο θα είναι η ανάπτυξη τρόπων για να αξιοποιήσουμε τη λειτουργική δύναμη αυτής της γονόσφαιρας για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη μοριακή ιατρική, την κυτταρική βιολογία, την οικολογία των αρπακτικών θηραμάτων και την ενζυμολογία των πρωτεϊνών. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει περαιτέρω εξέταση δειγμάτων ανθρώπινων κοπράνων για την παρουσία αυτού του φάγου καθώς και των γενετικών συγγενών τους και να χαρακτηριστούν περαιτέρω οι αλληλεπιδράσεις τους με τον βακτηριακό ξενιστή τους. Η μελέτη του ιώματος είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά σίγουρα συναρπαστικές ανακαλύψεις θα υπάρχουν ακριβώς πέρα ​​από τον ορίζοντα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here