Ηδονοβλεψία: Η ευχαρίστηση αντλείται από την παρακολούθηση και όχι την συμμετοχή

Η ηδονοβλεψία είναι μια παραφιλική διαταραχή. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες διαταραχές. Το παραφιλικό να αναφέρεται σε σεξουαλικά ενδιαφέροντα, προτιμήσεις, φαντασιώσεις, ορμές και συμπεριφορές εκτός του κανόνα. Αυτά θεωρούνται συμπτώματα μιας διαταραχής μόνο εάν αντιμετωπίζονται με τρόπους που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν στενοχώρια ή βλάβη στον εαυτό ή σε άλλους, ειδικά σε μη συναινούντες. Το άτομο συνήθως βιώνει σεξουαλική διέγερση όταν κατασκοπεύει σκόπιμα ανυποψίαστους ανθρώπους. Το άτομο μπορεί να είναι γυμνό, να αποθαρρύνεται ή να κάνει σεξουαλικές δραστηριότητες. Ο ηδονοβλεψίας μπορεί επίσης να καταγράψει αυτές τις πράξεις για να τις δει αργότερα. Η ακούσια προβολή τέτοιων πράξεων δεν θεωρείται ηδονοβλεψική διαταραχή. Οι ηδονοβλεψίες είναι επίσης γνωστοί ως “Peeping Toms”, χρησιμοποιώντας κιάλια, καθρέφτες και κάμερες καταγραφής ενώ κοιτάζουν μέσα από ματάκια και παράθυρα.

Συμπτώματα ηδονοβλεψίας

Για να διαγνωστεί με ηδονοβλεψική διαταραχή, ένα άτομο πρέπει να βιώσει επίμονη και έντονη σεξουαλική διέγερση από τη φαντασία ή την πράξη να παρακολουθεί ένα ανυποψίαστο άτομο που είναι γυμνό, μερικώς ξεφορτωμένο ή σεξουαλικά ενεργό, για τουλάχιστον έξι μήνες. Ένα υποσύνολο αντλεί σεξουαλική ευχαρίστηση βλέποντας ανθρώπους να αφοδεύουν ή να κρυφακούουν άκρως ερωτικές συνομιλίες. Ο θεατής είναι πιθανό να αυνανιστεί ή να έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις ενώ παρακολουθεί κάποιον. Όμως δεν ενδιαφέρεται να κάνει σεξ με το παρατηρούμενο άτομο. Αυτές οι συμπεριφορές προκαλούν σοβαρή αγωνία ή δυσλειτουργία στην κοινωνική, επαγγελματική ή σε άλλο σημαντικό τομέα της καθημερινής ζωής του ατόμου. Ο θεατής πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και η προβολή πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου ατόμου.

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν:

  • Σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, επαναλαμβανόμενη και έντονη σεξουαλική διέγερση από την παρατήρηση ενός ανυποψίαστου ατόμου που είναι γυμνό, σε διαδικασία γδύσιμο ή σεξουαλική δραστηριότητα, όπως εκδηλώνεται με φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορές.
  • Το άτομο έχει ενεργήσει βάσει αυτών των σεξουαλικών ορμών με ένα άτομο που δεν συναινεί ή οι σεξουαλικές ορμές ή φαντασιώσεις προκαλούν κλινικά σημαντική δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.
  • Το άτομο που βιώνει τη διέγερση ή/και ενεργεί με βάση τις παρορμήσεις είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Αιτίες ηδονοβλεψίας

Δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη αιτία για την ηδονοβλεψία. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κατάχρηση ουσιών, την σεξουαλική κακοποίηση και την υπερσεξουαλικότητα. Μερικοί ειδικοί προτείνουν ότι, δεδομένης της ευκαιρίας, πολλοί άνθρωποι έχουν τέτοιες τάσεις αλλά φοβούνται να το παραδεχτούν ή να πιαστούν. Η ηδονοβλεψική διαταραχή μπορεί να προέρχεται από μια τυχαία θέαση κάποιου που είναι γυμνός, ή συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα. Η συνεχής προβολή στη συνέχεια ενισχύει και διαιωνίζει τη συμπεριφορά σε σημείο όπου υπερβαίνει αυτό που θεωρείται πολιτισμικά αποδεκτό ή «φυσιολογικό» και γίνεται παθολογική.

Η ηδονοβλεψική διαταραχή απαιτεί έναν ή περισσότερους παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου με ή χωρίς θεραπεία:

  • υποκειμενική δυσφορία (ενοχή, ντροπή, έντονη σεξουαλική απογοήτευση, μοναξιά)
  • ψυχιατρική νοσηρότητα
  • υπερσεξουαλικότητα
  • σεξουαλική παρορμητικότητα
  • διαταραχή ψυχικής υγείας
  • τάση να ενεργούν σεξουαλικά κατασκοπεύοντας ανυποψίαστα γυμνά ή σεξουαλικά ενεργά άτομα.

Θεραπεία ηδονοβλεψίας

Οι ηδονοβλεψίες σπάνια υποβάλλονται σε θεραπεία. Όμως μπορεί να παραπεμφθούν από έναν γονέα, τον σύζυγο ή το νομικό σύστημα όταν πιαστούν να παραβιάζουν το νόμο. Η θεραπεία για αυτή τη διαταραχή περιλαμβάνει συνήθως ψυχοθεραπεία, ομάδες υποστήριξης και φαρμακευτική αγωγή. Η πρώιμη θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη διδασκαλία του ηδονοβλεψία σε κοινωνικά κατάλληλες συμπεριφορές, όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής των άλλων και την εκπαίδευσή τους.  Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μάθει να ελέγχει την παρόρμηση να κατασκοπεύει άλλους. Τα αντικαταθλιπτικά ή τα αντιανδρογόνα φάρμακα που καταστέλλουν τη σεξουαλική ορμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της διαταραχής του σεξουαλικού σαδισμού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here