Αγώνας δρόμου για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα


Με αλλαγές δρομολογίων και προσέγγιση σε λιμάνια με λιγότερη κίνηση προσπαθούν οι ναυτιλιακές που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια να παραδώσουν έγκαιρα τα εμπορεύματα ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, και να αποφύγουν τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω απορρύθμισης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η συμφόρηση στα λιμάνια αφήνει στο «περίμενε» σχεδόν το 10% του εν ενεργεία στόλου των containerships. Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 334 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που αντιστοιχούν σε συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια TEU, παραμένουν για πολλές ημέρες έξω από τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας, και απειλούν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, σύμφωνα με τη Vesselsvalue.

Οι αρρυθμίες ξεκινούν από τους τόπους παραγωγής των προϊόντων, από τα κινεζικά λιμάνια και επεκτείνονται στα λιμάνια υποδοχής των παραγόμενων προϊόντων κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η απότομη αύξηση της ζήτησης μετά τις πρώτες εβδομάδες εμφάνισης της πανδημίας, οι κακές καιρικές συνθήκες κατά περιόδους στην Κίνα, οι αποκλεισμοί λιμανιών λόγω Covid-19 προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που οδήγησαν στη μεγάλη συμφόρηση λιμένων, με τα λιμάνια της Καλιφόρνιας, το Λονγκ Μπιτς και το Λος Αντζελες, να έχουν πληγεί περισσότερο. Ο τρέχων αριθμός πλοίων που περιμένουν έξω από τα δύο αυτά λιμάνια είναι περίπου 65 και είναι αυξημένος σε σύγκριση με τον αριθμό αναμονής πριν από έναν μήνα.

Στην Ευρώπη, το βρετανικό λιμάνι Felixstowe της Μεγάλης Βρετάνιας πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις καθυστερήσεις, καθώς μέσω αυτού πραγματοποιείται το 40% των εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Felixstowe έπαθε «έμφραγμα» κυρίως από την έλλειψη οδηγών φορτηγών, αλλά και τις ελλιπείς υποδομές στη στεριά. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ζήτησε τα λιμάνια να δουλεύουν 24ωρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πάντως, οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών προσαρμόζουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους (δρομολόγια) στη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να μειώσουν τις καθυστερήσεις. Μια έρευνα της Alphaliner αποκάλυψε ότι, έπειτα από πλήρη διαδρομή Ασίας – Ευρώπης – Ασίας, τα πλοία φτάνουν πίσω στην Κίνα με μια μέση καθυστέρηση 18 ημερών.

Προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις η Alphaliner επισημαίνει διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο των «συμμαχιών» (alliance) που έχουν συστήσει. Για παράδειγμα, η COSCO Shipping Lines, μέλος της OCEAN Alliance, αποφάσισε στο «NEU2» service (δρομολόγιο), ένα κυκλικό δρομολόγιο που εξυπηρετείται από 11 πλοία 18.980-21.230 teu, να παραλείπει κάθε δεύτερη προσέγγιση το λιμάνι της Αμβέρσας και να περιορίζεται στην εξυπηρέτηση των λιμανιών Πειραιά, Ρότερνταμ και Αμβούργου και μετά επιστροφή στη Σαγκάη.

Η Κινεζική Πρωτοχρονιά

Επιπλέον ο σχεδιασμός των ναυτιλιακών εταιρειών Evergreen και CMA CGM δείχνουν ότι η σύμμαχός τους COSCO θα παραλείπει το Ρότερνταμ τους επομένους μήνες σε όλα τα ταξίδια των οκτώ πλοίων χωρητικότητας 13.100-14.000 teu που απασχολούνται στο service «ΑEU7».

Επίσης και η «THE Alliance» που συγκροτούν οι Hapag-Lloyd, Yang Ming και Ocean Express Network (ONE) ανακοίνωσε επέκταση για οκτώ εβδομάδες ακόμη ενός προγράμματος παράκαμψης κάποιων λιμανιών στη διαδρομή «FE4» Απω Ανατολής – Βόρειας Ευρώπης που εξυπηρετείται με δώδεκα πλοία 24.000 teu, όπως τη μείωση των διπλών προσεγγίσεων στο Ρότερνταμ, την παράλειψη προσεγγίσεων προς Ανατολή του Jebel Ali στον service «FE3» και την παράλειψη του Χονγκ Κονγκ στο ανατολικό σκέλος του δρομολογίου «FE2»

Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στα λιμάνια των ΗΠΑ, στην ανατολική ακτή. Αρκετές ναυτιλιακές αποφάσισαν να αποφεύγουν προσωρινά το λιμάνι της Σαβάνας όπου τριάντα πλοία περιμένουν αυτή τη στιγμή στο αγκυροβόλιο και ο χρόνος αναμονής είναι οκτώ έως δέκα ημέρες. Δύο εβδομαδιαία δρομολόγια πλοίων μεταφορικής ικανότητας 8.000-10.100 teu έχουν εκτραπεί στο Τσάρλεστον, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο Λος Αντζελες περισσότερα από 50 πλοία ανέμεναν 7-12 ημέρες προκειμένου να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματα τους.

Πάντως πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση της ζήτησης θα εξομαλύνει την κατάσταση. Κάτι που αναμένεται κοντά στις γιορτές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς (τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου), καθώς μέχρι τότε θα έχουν «μείνει πίσω» οι γιορτές των Χριστουγέννων, θα περιορισθεί με άλλα λόγια η καταναλωτική ζήτηση, ενώ θα αρχίσουν τις διακοπές τους και οι Κινέζοι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ