Υπουργείο Εξωτερικών: Πώς έστησε την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 18 Αφγανών ελληνικού ενδιαφέροντος


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε τον απεγκλωβισμό των 18 πολιτών του Αφγανιστάν, ελληνικού ενδιαφέροντος, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, να εξηγεί το πώς στήθηκε η επιχείρηση.

Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, είχαν καταφέρει να φτάσουν οι 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, με τον Νίκο Δένδια την Κυριακή (24.10) να ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους κι επιστροφής τους στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, προχώρησε σε σχετική δήλωση με την οποία εξήγησε πως οργανώθηκε η επιχείρηση για τα 300 συνολικά άτομα τα οποία θα διανεμηθούν σε άλλες χώρες.

«Αυτός είναι ο στόχος. Γενικά, ξεκινήσαμε με τους 18 και ξέρετε ήταν μια δύσκολη επιχείρηση που χρειάστηκε να συντονιστούμε με πάρα πολύ κόσμο για μια μεγάλη περίοδο. Μετά από δύο μήνες τα καταφέραμε. Όντως, συνεργαστήκαμε με διάφορες οργανώσεις, οπότε η πτήση αυτή έγινε σε συνεργασία με μια οργάνωση που έφερε και εκείνη σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση μια ομάδα δικαστίνων, βουλευτίνων και δημοσιογράφων που θέλαμε να τους φέρουμε επειδή κινδύνευε η ζωή τους», ανέφερε αρχικά ο πρέσβης και πρόσθεσε:

«Οι δικοί μας 18 ήταν από την αρχή ο βασικός πυρήνας αυτής της αποστολής και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνεργάστηκαν για μια επιχείρηση που απαιτούσε πολλές προσπάθειες και κυρίως συντονισμό για να έρθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια».

Ο κ. Δεμίρης επεσήμανε πως «Όλο αυτό το διάστημα ήταν επικίνδυνο. Χρειάστηκαν να γίνουν ενέργειες που αναπροσαρμοζόντουσαν στις συνθήκες που άλλαζαν συνέχεια. Ευτυχώς, οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν μια εμπιστοσύνη σε εμάς από την αρχή και ήρθαν με ασφάλεια. Μαζί τους ήρθαν, βέβαια, και άλλες περιπτώσεις που χρειάστηκε να έρθουνε και αυτοί γιατί η ζωή τους ήταν σε κίνδυνο».

Τέλος, σημείωσε: «Εμείς τους ευχαριστούμε όλους αυτούς που συνεργάστηκαν ξένες κυβερνήσεις, ξένους οργανισμούς και εδώ κυρίως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο είχαμε μια καλή συνεργασία, η οποία απέδωσε το καλό αποτέλεσμα που είχαμε απόψε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ