Πολωνία: Στα άκρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση – «Μας έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο»

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι κρατά «ένα πιστόλι στον κρόταφο» της χώρας του απαιτώντας να ανακαλέσει τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού της συστήματος και απειλώντας την με κυρώσεις, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Η Πολωνία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ εξαιτίας μιας σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό της σύστημα.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές εγείρουν εμπόδια στις δημοκρατικές ελευθερίες, όμως η εθνικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητες για να εξαλειφθεί η διαφθορά μεταξύ των δικαστών.

Στους FT ο Μοραβιέτσκι ζήτησε από την ΕΕ να πάρει πίσω το αίτημά της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στην Πολωνία εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Θα ήταν το πιο συνετό που θα μπορούσαν να κάνουν. Διότι τότε δεν θα συζητάμε με ένα πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε αν η Πολωνία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε σημαντικά σχέδια της ΕΕ, ο Μοραβιέτσκι απάντησε: «Τι θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλέσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Αν το κάνει, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που διαθέτουμε».

Στις αρχές Οκτωβρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι κάποια άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατες με το Σύνταγμα της χώρας. Μια απόφαση που προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Σε σαρκαστικό του σχόλιο στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πλέον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Πολωνία Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε στη συνέντευξη του Μοραβιέτσκι ειρωνευόμενος το ενδεχόμενο «ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου που θα προκληθεί από τη διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ