Διακοπή καπνίσματος ηλικία: Πριν τα 45 εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου πνεύμονα


Οι καπνιστές που εγκαταλείπουν τη συνήθεια πριν από την ηλικία των 45 ετών μπορούν σχεδόν να εξαλείψουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ή άλλο καρκίνο, εκτιμά μια νέα μελέτη. Είναι αποδεδειγμένο ότι μετά το κόψιμο του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δύναμη της διακοπής του καπνίσματος όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μεταξύ περισσότερων από 400.000 Αμερικανών που ακολούθησαν, οι καπνιστές πέθαναν από καρκίνο με τριπλάσιο ποσοστό από τους μη καπνιστές.

Πότε πρέπει να κόψετε το κάπνισμα;

Ωστόσο, οι καπνιστές που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 45 ετών μείωσαν αυτόν τον υπερβολικό κίνδυνο κατά 87%. Και αν ξεπεράσουν τη συνήθεια μέχρι την ηλικία των 35 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εξαλείφεται, δήλωσε ο Blake Thomson, ερευνητής στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία που ηγήθηκε της μελέτης. Οι καπνιστές που σταμάτησαν το κάπνισμα στη δεκαετία του ’50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μείωσαν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Όμως, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δύναμη να σταματήσεις τη συνήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα. “Εάν είστε καπνιστής στα 30 σας, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα σας ταρακουνήσουν”, είπε ο Thomson.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου στο περιοδικό JAMA Oncology. Εξετάστηκαν δεδομένα για περισσότερους από 410.000 Αμερικανούς που συμμετείχαν σε συνεχιζόμενη ομοσπονδιακή έρευνα υγείας μεταξύ 1997 και 2014. Περίπου 10.000 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο κατά την περίοδο της μελέτης. Και κατά μέσο όρο, οι καπνιστές είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο – πιο συχνά καρκίνο του πνεύμονα – σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Πολλά, ωστόσο, εξαρτιόνταν από την ηλικία — την ηλικία στην οποία οι καπνιστές ξεκίνησαν και σταμάτησαν.

Όσο νεότεροι άρχισαν να καπνίζουν, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να πεθάνουν τελικά από καρκίνο. Μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 10 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους μη καπνιστές δια βίου.

Για τους ανθρώπους που αποκτούν τη συνήθεια σε τρυφερή ηλικία, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, συνολικά, εκτιμά η ομάδα του, οι καπνιστές που έκοψαν πριν από την ηλικία των 35 ετών εξάλειψαν τον υπερβολικό τους κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο. Εν τω μεταξύ, όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 45 ετών μείωσαν τον υπερβολικό κίνδυνο κατά 87%. Οι προοπτικές ήταν επίσης καλές για τους καπνιστές που σταμάτησαν αργότερα. Εάν το κατάφερναν μεταξύ 45 και 54 ετών, ο επιπλέον κίνδυνος μειώθηκε κατά 78% και κατά 56% εάν το κόψουν μεταξύ 55 και 64 ετών.

Οι γιατροί θα πρέπει να βοηθήσουν τους ασθενείς να απαλλαγούν από τη συνήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά και να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια να το κόψουν. Μερικές φορές ένα άτομο πρέπει να το κόψει πολλές φορές για να μείνει μόνιμα μακριά από τα προϊόντα καπνού. Γενικά, οι καπνιστές τα καταφέρνουν καλύτερα όταν λαμβάνουν κάποια βοήθεια στην προσπάθεια, είτε από τον γιατρό τους είτε μέσω των δωρεάν κυβερνητικών «γραμμών εξόδου», που λειτουργούν σε κάθε πολιτεία. Αυτό το είδος υποστήριξης, είπε ο Thomson, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν τις επιλογές διακοπής του καπνίσματος. Αυτά περιλαμβάνουν δύο συνταγογραφούμενα φάρμακα και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τσίχλες και επιθέματα.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών καρκίνων, όπως καρκίνου του παχέος εντέρου, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του παγκρέατος. Αλλά ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο κορυφαίος δολοφόνος καρκίνου μεταξύ των καπνιστών. Ορισμένοι πρώην καπνιστές που έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για ετήσιες αξονικές τομογραφίες για έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα — ανάλογα με την ηλικία τους και το πόσο πολύ κάπνιζαν στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ