Κορωνοϊός Πανδημία: Με τους θανάτους από COVID-19 να αυξάνονται και τα νοσοκομεία να επιβαρύνονται η Ρωσία εφαρμόζει περιορισμούς


Κορωνοϊός Πανδημία: Σχεδόν 38.000 νέα κρούσματα COVID-19 και 1.069 θάνατοι καταγράφηκαν τη Δευτέρα. Καθώς ένα όλο και πιο θανατηφόρο τέταρτο κύμα COVID-19 απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία της Ρωσίας, αξιωματούχοι που δίσταζαν να εφαρμόσουν περιορισμούς τους τελευταίους μήνες το κάνουν τώρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσουν τον αριθμό ρεκόρ των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε μέρα.

Τη Δευτέρα, σημειώθηκε ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 37.930 νέων κρουσμάτων, μαζί με 1.069 επιπλέον θανάτους, σύμφωνα με την ειδική ομάδα της χώρας για τον κορωνοϊό.

«Υπάρχει ένας πραγματικός πόλεμος στην κόκκινη ζώνη στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα», έγραψε ο Δρ Ντένις Προτσένκο, ο επικεφαλής γιατρός του κορωνοϊού της χώρας, στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram. «Κοιτάξτε τον αριθμό των δωρεάν κρεβατιών και πολλά θα μπουν στη θέση τους».

Ο Protsenko είναι ο επικεφαλής γιατρός στο νοσοκομείο λοιμώξεων Kommunarka στη Μόσχα, Δημοτικοί αξιωματούχοι λένε ότι από τον Σεπτέμβριο, τα κρούσματα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας αυξάνονται κατά 30 τοις εκατό κάθε εβδομάδα και κυμαίνονται γύρω στα 8.000 την ημέρα – μια τροχιά που ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν αναγνώρισε ότι είναι το «χειρότερο σενάριο».

Ο Alexander Lobanov από τη Μόσχα θα κλείσει τα 60 λίγες ημέρες μετά την έναρξη των νέων περιορισμών για τον κορωνοϊό. Είναι ανεμβολίαστος και μπορεί να αντιμετωπίσει μια διαταγή τεσσάρων μηνών παραμονής στο σπίτι, εκτός και αν λάβει το εμβόλιο. Για να προσπαθήσει να περιορίσει την εξάπλωση, η πόλη φέρνει ένα μερικό lockdown που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Από τη Δευτέρα, διατάσσει οποιονδήποτε άνω των 60 ετών να μείνει σπίτι μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, εάν δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει μολυνθεί προηγουμένως με την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Στον ιστότοπό του, ο Sobyanin έκανε έκκληση στους παππούδες και γιαγιάδες να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμού για άτομα άνω των 60 ετών είναι ελαφρώς περισσότερο από 30 τοις εκατό στη Μόσχα, ενώ αυτό το δημογραφικό αποτελεί το 86 τοις εκατό όσων πεθαίνουν στα νοσοκομεία της πόλης.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τους εμβολιασμούς σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες, η πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων επιβάλλει σκληρούς περιορισμούς που ξεκινούν στις 25 Οκτωβρίου για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μολυνθεί στο παρελθόν. Υποτίθεται ότι θα μείνουν στο σπίτι για τέσσερις μήνες, αλλά τους επιτρέπεται να βγουν για βόλτες και άσκηση.

Ο Artyom Sabirov, ο διευθυντής του εστιατορίου Uilliam στη Μόσχα, είπε ότι είναι απογοητευτικό να κλείνει ξανά, ειδικά μετά τη σύσταση Michelin. Δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί η εντολή, αλλά κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020, η Μαρία Μάρκοβα είπε ότι οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας κάλεσαν να την ελέγξουν για να βεβαιωθούν ότι ήταν στο σπίτι. Ο 73χρονος, ο οποίος είχε COVID-19 το 2020, δεν έχει εμβολιαστεί και είπε ότι οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις υγείας. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εξαναγκάζουν τους ανθρώπους», είπε η Μάρκοβα στο CBC καθώς ήταν έξω για μια βόλτα κοντά στον ποταμό Μόσχα την Παρασκευή.

“Οι συνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι είναι και πάλι στόχος; Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο”.

Ο Alexander Lobanov, ο οποίος κλείνει τα 60 του την 1η Νοεμβρίου, μίλησε στο CBC καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του κοντά. Είναι επίσης ανεμβολίαστος, αλλά παραιτείται από το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να το κάνει. «Νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή τώρα», είπε. Ένας ειδικός ιατρός εργάζεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Κλινικού Νοσοκομείου της πόλης Νο 52, όπου νοσηλεύονται άτομα που πάσχουν από COVID-19 στη Μόσχα στις 21 Οκτωβρίου 2021.

Με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να πεθαίνουν από COVID-19 κάθε μέρα τις τελευταίες 10 ημέρες και με τα ποσοστά εμβολιασμού να υστερούν, η Ρωσία κήρυξε μη εργάσιμη εβδομάδα από την 1η Νοεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Συμπίπτει με τις νόμιμες αργίες στις 4 και 5 Νοεμβρίου για την Ημέρα της Ενότητας, που τιμά μια εξέγερση του 1612 κατά των πολωνικών και λιθουανικών δυνάμεων.

Εκτός από τη μη εργάσιμη εβδομάδα, η Μόσχα επιβάλλει μερικό lockdown μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλα τα μη βασικά καταστήματα θα είναι κλειστά και το φαγητό στα εστιατόρια θα απαγορεύεται, αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

11 ημέρες περιορισμών

Τα θέατρα και τα μουσεία θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν, αλλά με χωρητικότητα 50 τοις εκατό και όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδείξουν έναν κωδικό QR εμβολιασμού ή απόδειξη ότι είχαν πρόσφατη μόλυνση από την COVID-19. Τα μέτρα προβλέπεται να διαρκέσουν μόνο για 11 ημέρες και ο δήμαρχος είπε ότι οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι με τη λήψη ασπιρίνης για πυρετό. Το χάπι δεν θα θεραπεύσει την ασθένεια, έγραψε, αλλά δίνει στο σώμα ένα διάλειμμα. «Ας ξεκουραστούμε λίγο και ας βοηθήσουμε στη διατήρηση της ζωής και της υγείας πολλών ανθρώπων», έγραψε.

Ορισμένες άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης, η οποία επίσης μπαίνει σε μερικό lockdown στις 30 Οκτωβρίου, καθιστούν υποχρεωτικό για όλους τους δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια και γυμναστήρια, να απαιτείται από τους επισκέπτες να έχουν κωδικό εμβολιασμού QR.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν το απαιτεί αυτό. Η 34χρονη κάτοικος της Μόσχας Έλενα Ρομάντσενκο δεν είναι εμβολιασμένη και λέει ότι κανείς στην οικογένειά της δεν έχει εμβολιαστεί. Οι αξιωματούχοι ενέκριναν αυτό το μέτρο τον Ιούνιο, αλλά το ακύρωσαν μετά από τρεις εβδομάδες λόγω πιέσεων από τη βιομηχανία φιλοξενίας.

Στην πλούσια γειτονιά Patriarch Ponds της Μόσχας, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πολυτελή εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου του Uilliams, το οποίο ήταν ένα από τα σχεδόν 70 εστιατόρια της πόλης που αναγνωρίστηκαν από τον Γαλλικό οδηγό Michelin την περασμένη εβδομάδα. Η σύσταση θα ήταν κανονικά ευλογία για κρατήσεις, αλλά το Uilliam’s, ένα ιταλικό εστιατόριο, ετοιμάζεται να κλείσει τις πόρτες του στους πελάτες. «Υποθέτω ότι είναι απαραίτητο και ίσως μάλιστα βοηθήσει», είπε ο 28χρονος Artyom Sabirov, διευθυντής της Uilliams. «Το κυριότερο είναι ότι δεν διαρκεί για πολύ όπως πριν από δύο χρόνια».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ