Οργή στην Άγκυρα για τα «fake news» περί απειλής παραίτησης από τον Τσαβούσογλου


Οργισμένο μήνυμα από τον εκπρόσωπο επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν για τα «fake news», όπως τα χαρακτηρίζει της Deutsche Welle, περί άρνησης εκτέλεσης εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για «fake news», που «δηλητηριάζουν τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας», έκανε λόγο η Άγκυρα στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο ανέφερε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση τον Τούρκο πρόεδρο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει «ανεπιθύμητους» τους 10 πρέσβεις που υπέγραψαν την έκκληση αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με ανάρτησή του στο Twitter απάντησε στο δημοσίευμα, λέγοντας πως, «ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Εξακολουθείτε, όμως, να επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να ενημερώσετε, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζετε μόνο Fake news, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας».

Πώς απέφυγε ακόμα μία κρίση ο Ερντογάν

Την αποφυγή μιας πρωτοφανούς κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με 10 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, κατάφερε να αποφύγει την τελευταία στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάζοντας απόφαση σχετικά με τους πρέσβεις που είχαν υπογράψει την έκκληση αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά, αντιπολιτευόμενου στην τουρκική κυβέρνηση εκδότη της γειτονικής χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει πως θα κηρύξει ως «personae non gratae» τους πρέσβεις, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Το προηγούμενο 24ωρο στην Άγκυρα ο διπλωματικός πυρετός είχε κορυφωθεί, με τον Ερντογάν εν τέλει να διαφοροποιεί τη στάση του μετά και την επίσημη θέση που πήρε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Twitter, την οποία μοιράστηκαν και οι υπόλοιπες εννέα πρεσβείες, και η οποία ανέφερε ρητά πως τηρείται το άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και δεν υφίσταται παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που ο Ερντογάν επέμενε στην απόφασή του και προχωρούσε στην ανακήρυξη των πρέσβεων ως «ανεπιθύμητων» στην Τουρκία, αναλύθηκε από το Newsbomb.gr και την Αλεξία Τασούλη στο «Διπλωματικό Διαβατήριο», ωστόσο, αυτό που δεν είχε αποκαλυφθεί ήταν το παρασκήνιο της αλλαγής απόφασης του Τούρκου προέδρου.

Η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, υπήρξαν έντονες διαφωνίες από πολλά κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαία αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν! Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν δέχθηκε καθόλου… ευγενικά την απόφαση Ερντογάν και μετέφερε το εξής μήνυμα στον πρόεδρο της χώρας: «Αν οι πρεσβευτές κηρυχθούν personae non gratae, θα πρέπει να φύγει από το υπουργείο». Ο Ερντογάν φέρεται αν απάντησε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, σε αυτό το μήνυμα.

Την ίδια ώρα, πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP, επικοινώνησαν με τον Τούρκο πρόεδρο και του ζητούσαν να βρεθεί μια πιο ήπια λύση στο ζήτημα. Ο Ερντογάν, βέβαια, την ίδια ώρα είχε συνάντηση με τον εθνικιστή κυβερνητικό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ωστόσο, οι διεργασίες ήταν συνεχείς και εν τέλει μετά από συνεχόμενες «ζυμώσεις» ανάμεσα σε Προεδρία και υπουργείο Εξωτερικών, απετράπη μια σοβαρότητα κρίση για την Άγκυρα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως τα προβλήματα για τον Ερντογάν έχουν τελειώσει. Ο τρόπος διακυβέρνησής του και τα μεγάλα μέτωπα που έχει ανοίξει σε διεθνές επίπεδο, έχουν οδηγήσει την Τουρκία στην απομόνωση, την ώρα που και η οικονομία της χώρας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και στο άκουσμα της είδησης ότι η Τουρκία σκέφτεται να ανακηρύξει ανεπιθύμητους τους πρέσβεις, η λίρα έκανε νέα «βουτιά» και η οικονομία της χώρας επηρεάστηκε για ακόμα μια φορά προς το χειρότερο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ