Θάλασσα: Τα οφέλη του θαλασσινού νερού στην ψυχική και δερματική υγεία [vid]

Η θάλασσα είναι εδώ και πολύ καιρό δημοφιλής προορισμός για άτομα που αναζητούν θεραπεία διαφορετικών παθήσεων και για ασθενείς που αναρρώνουν. Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, τα λουτρά με θαλασσινό νερό κέρδισαν σε δημοτικότητα ως μια αντισυμβατική θεραπεία ανάρρωσης για μια ποικιλία παθήσεων, που κυμαίνονται από την κατάθλιψη έως τις αναπνευστικές ασθένειες. Ωστόσο, η ιστορία της χρήσης του θαλασσινού νερού στην ιατρική πηγαίνει πολύ πίσω. Υπάρχουν στοιχεία, για παράδειγμα, ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων και εγκαυμάτων. Μέχρι σήμερα, η ποσότητα της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το θέμα παραμένει ποσοτικά σημαντική, αλλά η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη του θαλασσινού νερού ποικίλλει. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στον αντίκτυπό του στις δερματικές παθήσεις και την ψυχική υγεία.

  • Θαλασσινό νερό και δερματικές παθήσεις

Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν αναφορές για άτομα με ψωρίαση που ανακουφίζονται από το να περνούν χρόνο σε αλατόλουτρα ή γενικότερα σε νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Η Νεκρά Θάλασσα, ειδικότερα, είναι γνωστή για τις υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και υπήρξε δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική οδό θεραπείας για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης του δέρματός τους. Αυτό έχει σε κάποιο βαθμό υποστηριχθεί από έρευνα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας έδειξε ότι οι ασθενείς με χρόνια, σταθερή ψωρίαση τύπου πλάκας επωφελήθηκαν από το χρόνο τους στη Νεκρά Θάλασσα, κάνοντας θαλάσσια μπάνια και από την έκθεση στον ήλιο, γεγονός που οδήγησε σε περιόδους ύφεσης που διαρκούσαν περισσότερες από τρεις μήνες κατά μέσο όρο. Αυτά τα αποτελέσματα στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από μεταγενέστερες και πιο πρόσφατες μελέτες, αν και καμία δεν διευκρίνισε ποια συστατικά του θαλασσινού νερού είχαν αυτόν τον αντίκτυπο. Είναι επίσης πιθανό ότι δεν είναι μόνο το θαλασσινό νερό αυτό καθεαυτό που έχει αντίκτυπο. Μπορεί το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον, με διαφορετικό κλίμα, δίπλα στην παραλία, να βοηθά ορισμένους ασθενείς.

  • Βελτίωση της ψυχικής σας υγείας

Η ψυχική υγεία είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας όπου οι επιστήμονες έχουνστρέψει την προσοχή τους όσον αφορά τη μελέτη των επιδράσεων της κολύμβησης στη θάλασσα. Αυτό το είδος έρευνας έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ιδίως χάρη στην έναρξη του BlueHealth, μιας πανευρωπαϊκής ερευνητικής πρωτοβουλίας που διερευνά τις σχέσεις μεταξύ περιβάλλοντος, κλίματος και υγείας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στο πρόγραμμα εξετάζουν πώς η θάλασσα και άλλα περιβάλλοντα με βάση το νερό μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σωματική άσκηση είναι πολύ ευεργετική για την ψυχική υγεία, ιδίως για τον έλεγχο του στρες και του άγχους, εν μέρει επειδή προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών (τις ορμόνες της «καλής διάθεσης»). Αυτό, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να ισχύει ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ασκούνται σε φυσικά, υπαίθρια περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του ωκεανού.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here