28η Οκτωβρίου: Στη Θεσσαλονίκη το «θηρίο» του αμερικανικού ναυτικού «USNS YUMA»


Κίνηση υψηλού συμβολισμού από την Ουάσινγκτον – Σε εξαιρετικό επίπεδο η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Την ώρα που τα μαχητικά F-15 της USAF έχουν εγκατασταθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και εκπαιδεύονται σε όλο το FIR Αθηνών με τα ελληνικά «γεράκια», η Ουάσινγκτον στέλνει ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας και στήριξης στη Χώρα μας.

Το πρωί της Πέμπτης (27/10) κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το θηριώδες πλοίο «USNS YUMA» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού,.
μετά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου

Το πλοίο, τύπου καταμαράν, είχε «δέσει» για πέντε μέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στην τροφοδοσία με πόσιμο νερό. Στη συνέχεια έβαλε πλώρη για τη Θεσσαλονίκη σε μια συμβολική, αλλά και επί της ουσίας κίνηση, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Τα πλοία της κλάσης «Spearhead» -κατηγορίας expeditionary fast transport (EPF)- όπως το Yuma είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν 600 τόνους στρατιωτικού φορτίου για 1.200 ναυτικά μίλια με μια μέση ταχύτητα 35 κόμβων, ενώ το πλοίο είναι ικανό να ξεφορτώνει το φορτίο του σε εγκαταστάσεις με δυνατότητα roll-on/roll-off, όπως να φορτώνει/ξεφορτώνει ένα Μέσο Άρμα Μάχης της κλάσης Abrams του αμερικανικού στρατού με πλήρες φορτίο.

Ως expeditionary fast transport πλοίο, το Yuma, είναι μέρος της δύναμης Military Sealift Command (MSC), της Στρατιωτικής Διοίκησης Μεταφορών διά Θαλάσσης, που διαθέτει 125 βοηθητικά πλοία. Τα υψηλής ταχύτητας αυτά σκάφη έχουν ως στόχο να μεταφέρουν γρήγορα μέσα στα Θέατρα Επιχειρήσεων (rapid intratheater transport) φορτιών μέσου μεγέθους. Ένα EPF φτάνει τους 35-45 κόμβους (65-83 χλμ/ώρα).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία», προηγουμένως τα EPF ονομάζονταν «Joint High Speed Vessel (JHSV)», η ονομασία τους άλλαξε όμως το 2015. Η σχεδίαση βασίζεται στα πλοία Hawaii Superferry, που κατασκευάζει επίσης η εταιρία Austal USA. Ένα EPF έχει ελικοδρόμιο και ράμπα, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και έχει σχέδιο catamaran, κινείται από τέσσερις ντίζελ μηχανές και έχει βασικές υποδομές για πλήρωμα περίπου 40 ατόμων, όπως και 312 θέσεις αεροπορικού τύπου, όπως και ένα μεγάλο κατάστρωμα. Κατά τα άλλα, υπάρχει ο χώρος για αποστολές με επιφάνειες 1.900 τ.μ.

Οχήματα και φορτίο φορτώνονται και ξεφορτώνονται από ράμπα με αντοχή 100 τόνων, ενώ κάθε σκάφος χωρίς επανατροφοδοσία υποστηρίζει τη διαβίωση 312 ατόμων για τέσσερις ημέρες ή 104 για 14 ημέρες. Σε τιμές 2014, ένα EPF κόστιζε 180 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί.

Τα ηλεκτρονικά του συστήματα έχουν κατασκευαστεί από την General Dynamics Mission Systems σε μια υποδομή που ενσωματώνει τα ηλεκτρονικά του σκάφους με το υπολογιστικό του σύστημα, επικοινωνίες εσωτερικές και εξωτερικές, ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, οπλικά συστήματα, σύστημα παρακολούθησης από απόσταση και το σύστημα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός καθώς και προσωπικό προς τη Βουλγαρία και Ρουμανία για τη διεξαγωγή ασκήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ θα μεταφερθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με πλοία, στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα προωθηθεί προς βορράν πρωτοφανής αριθμός μαχητικών και μεταγωγικών στρατιωτικών ελικοπτέρων- πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερο από εκατόν πενήντα- οχημάτων και κοντέινερς. Προπομπός της έλευσης της αμερικανικής αρμάδας θεωρείται η έλευση στην Αλεξανδρούπολη του USNS YUMA». Αντίστοιχα και τον Ιούλιο του 2020 το θηρίο του αμερικανικού ναυτικού είχε βρεθεί και πάλι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων στα πλαίσια ασκήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ