Αθλητισμός: Τα γνωστικά και ψχολογικά οφέλη της γιόγκα [vid]


Με την έμφαση που δίνει στις πρακτικές αναπνοής και στον διαλογισμό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η γιόγκα φέρνει επίσης ψυχικά οφέλη, όπως μειωμένο άγχος και κατάθλιψη. Αυτό που μπορεί όμως να εκπλήσσει είναι ότι κάνει τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα.

Πιο “κοφτερό” μυαλό

Όταν σηκώνετε βάρη, οι μύες σας γίνονται πιο δυνατοί και μεγαλύτεροι. Όταν κάνετε γιόγκα, τα εγκεφαλικά σας κύτταρα αναπτύσσουν νέες συνδέσεις και συμβαίνουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου καθώς και στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα βελτιωμένες γνωστικές δεξιότητες, όπως η μάθηση και η μνήμη. Η γιόγκα ενισχύει μέρη του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την επίγνωση, τη σκέψη και τη γλώσσα. Σκεφτείτε το σαν άρση βαρών για τον εγκέφαλο.

Μελέτες που χρησιμοποιούν μαγνητικές τομογραφίες και άλλες τεχνολογίες απεικόνισης εγκεφάλου έχουν δείξει ότι τα άτομα που έκαναν τακτικά γιόγκα είχαν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό (η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία πληροφοριών) και ιππόκαμπο (η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη) σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνήθως συρρικνώνονται καθώς μεγαλώνετε, αλλά μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που κάνουν γιόγκα παρουσίασαν λιγότερη συρρίκνωση από εκείνους που δεν κάνουν γιόγκα. Αυτό υποδηλώνει ότι η γιόγκα μπορεί να παρεμποδίσει τη μείωση της μνήμης και άλλων γνωστικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ηλικία.

Βελτιωμένη διάθεση

Όλες οι ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες, αυξάνοντας την παραγωγή χημικών ουσιών ευφορίας, γνωστών ως ενδορφινών και φέρνοντας περισσότερο οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλό σας. Αλλά η γιόγκα έχει επιπλέον οφέλη. Μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αυξάνοντας τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), η οποία σχετίζεται με καλύτερη διάθεση και μειωμένο άγχος.

Ο διαλογισμός μειώνει επίσης τη δραστηριότητα στο μεταιχμιακό σύστημα – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι “αφιερωμένο” στα συναισθήματα. Καθώς η συναισθηματική σας αντιδραστικότητα μειώνεται, έχετε μια πιο συγκρατημένη απόκριση όταν αντιμετωπίζετε αγχωτικές καταστάσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ