Λονδίνο Γραφεία Τελετών: Στρέφονται στην παροχή δωματίων και ιατρικής φροντίδας για θανάτους σε οικογένειες

Λονδίνο Γραφεία Τελετών: Για να αποφύγουν ένα κλινικό περιβάλλον ή έναν θάνατο στο σπίτι, ορισμένες οικογένειες αναζητούν άλλους χώρους. Ένα δωμάτιο που μετατρέπεται σε ένα μέρος όπου οι οικογένειες μπορούν να βρίσκονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που λαμβάνουν ιατρική βοήθεια. Καθώς η πανδημία COVID-19 άρχισε να επικρατεί την άνοιξη του 2020, στο Λονδίνο,  ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Paul Needham άρχισε να λαμβάνει ένα νέο είδος αιτήματος υπηρεσίας από οικογένειες.

Στην αρχή ήταν μερικές κλήσεις, αλλά στη συνέχεια, καθώς τα lockdown και οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις αυξάνονταν, έγινε συχνή ερώτηση στο παρεκκλήσι του Northview για κηδείες: Μπορείτε να παρέχετε ένα ήσυχο, άνετο δωμάτιο όπου ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μπορεί να πεθάνει με ιατρική βοήθεια; «Πολλές φορές οι οικογένειες ήταν σε προβλημα», είπε ο Needham. “Ήθελαν τη διαδικασία, αλλά δεν είχαν πού να πάνε. Κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τους φιλοξενήσει λόγω της διακοπής λειτουργίας.”

Η Ιατρική βοήθεια στον θάνατο Medical Assistance in Dying (MAID) είναι νόμιμη στον Καναδά από το 2016. Από τότε, ο αριθμός των θανάτων με Ιατρική βοήθεια στον θάνατο αυξήθηκε σταθερά. Το 2016, μόλις πάνω από 1.000 αναφέρθηκαν στον Καναδά. Το 2020, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε κάτι λιγότερο από 7.600. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους με Ιατρική βοήθεια στον θάνατο MAID (46,7 τοις εκατό το 2020) συμβαίνουν στο σπίτι, ενώ τα νοσοκομεία (28 τοις εκατό) και οι εγκαταστάσεις ανακουφιστικής φροντίδας όπως οι ξενώνες (17 τοις εκατό) είναι επίσης κοινά περιβάλλοντα. Αλλά ο Needham παρατήρησε ότι ορισμένοι πελάτες που δεν ήθελαν να τελειώσουν τη ζωή τους σε κλινικό περιβάλλον ήθελαν επίσης να αποφύγουν να συμβεί ο θάνατος στο σπίτι.

Το προσωπικό του Γραφείου Τελετών A. Millard George έχει μετατρέψει αυτόν τον πρώην εκθεσιακό χώρο σε ένα δωμάτιο όπου οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βρίσκονται με αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια ενός θανάτου με ιατρική βοήθεια. Μερικοί πελάτες προτιμούν αυτό από τον θάνατο με ιατρική βοήθεια στο σπίτι ή σε κλινικό περιβάλλον, όπως ένα ξενώνα. «Μερικές φορές έλεγαν πράγματα όπως «Κάθε φορά που κοιτάζω αυτό το κρεβάτι ή κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό το δωμάτιο θα το ξαναζούσα».

Νομίζω ότι απλώς ένιωσαν ότι θα υπήρχε ένα στίγμα εκεί μετά και ήθελαν να το αποφύγουν», είπε. Άλλοι πελάτες εξέφρασαν δυσφορία όταν πήγαν σε νοσοκομείο ή ξενώνα καθώς η COVID-19 τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν κάθε είδους περιορισμούς πρόσβασης, είπε ο Needham. Θέλοντας να καλύψει μια αυξανόμενη ανάγκη, ο Needham άρχισε να προσφέρει δωμάτια προς ενοικίαση στο γραφείο τελετών του όπου μπορούσαν να γίνουν οι διαδικασίες Ιατρικής βοήθειας στον θάνατο MAID.

Από τις αρχές του 2020, ο Needham έχει παράσχει δωμάτια για 23 θανάτους με ιατρική βοήθεια. «Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να είναι εκεί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα», είπε. «Προτείνω να το φτιάξουν όπως θέλουν, να φέρουν λίγη από την αγαπημένη σου μουσική, να φέρουν λουλούδια, να φέρουν φαγητό ή αν θέλουν, να φέρουν ένα μπουκάλι κρασί. Αυτή είναι η τελευταία μέρα αυτού του ατόμου στη Γη. Λάβετε υπόψη ότι θέλετε να πάρετε τα πάντα και σκεφτείτε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα».

Μετακίνηση για προσθήκη της υπηρεσίας

Ο David Mullen, ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών A. Millard George, έχει επίσης παρατηρήσει την τάση. Εργάζεται για να δημιουργήσει ένα δωμάτιο όπου οι οικογένειες θα μπορούν να πεθάνουν με ιατρική βοήθεια στο γραφείο κηδειών του στο Old South. «Τα τηλεφωνήματα για την υπηρεσία ξεκίνησαν το 2018», είπε. “Συνέχισαν να αυξάνονται μέσω της COVID-19. Σκεφτήκαμε πολύ και πιστέψαμε ότι αυτό ήταν κάτι που μπορούσαμε να προσφέρουμε και ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες που εξυπηρετούμε.”

Δουλεύοντας με τη συμβουλή ενός γιατρού που εκτελεί διαδικασίες ιατρικής βοήθειας στον θάνατο MAID, ο Mullen μετέτρεψε έναν χώρο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως εκθεσιακός χώρος για κασετίνες σε ένα άνετο μέρος για επεμβάσεις στο τέλος της ζωής κάποιου ατόμου. Έφερε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι και ξαπλωτή καρέκλα, απαλό φωτισμό, λίγη τοπική τέχνη, έπιπλα για τους επισκέπτες και μια οθόνη τηλεόρασης για την προβολή οικογενειακών φωτογραφιών.

Μπορεί να προσφέρει σνακ και ξεχωριστό καθιστικό για τα μέλη της οικογένειας που θέλουν να είναι κοντά, αλλά όχι δίπλα στο κρεβάτι, όταν έρθει η τελευταία στιγμή.

Ο Mullen ελπίζει να έχει το δωμάτιο έτοιμο για τους πελάτες μέχρι το νέο έτος.

Τόσο ο Mullen όσο και ο Needham είπαν ότι οι πελάτες που νοικιάζουν το δωμάτιο για μια διαδικασία ιατρικής βοήθειας στον θάνατο MAID δεν υποχρεούνται ή πιέζονται να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία στα γραφεία τελετών τους. Αν θέλουν το σώμα να μεταφερθεί αλλού για κηδεία, ταφή ή αποτέφρωση, μπορούν να το φιλοξενήσουν.

Η Ντάρσι Χάρις είναι καθηγήτρια θανατολογίας – της μελέτης του θανάτου – στο King’s University College στο Λονδίνο, Ont. Εργάστηκε επίσης ως νοσοκόμα ξενώνα νωρίτερα στην καριέρα της. Λέει ότι η τάση είναι λογική. «Τα γραφεία τελετών είναι συνήθως πολύ όμορφα εξοπλισμένα και το προσωπικό είναι προσανατολισμένο στις υπηρεσίες και αισθάνεται άνετα να μιλάει για θάνατο», είπε.

Μακάρι να είχε την επιλογή για τον άντρα της

Η Debbie Pettit εργάζεται στο Γραφείο Τελετών A. Millard George και πριν από τρία χρόνια, βρέθηκε να έχει ανάγκη από ένα μέρος όπου ο σύζυγός της θα μπορούσε να πεθάνει με ιατρική βοήθεια.

Μετά από ενάμιση χρόνο παρηγορητικής φροντίδας στο σπίτι, ο σύζυγός της δεν ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του στο σπίτι ή στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here