Μειωμένη όραση κατάθλιψη: Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα οφθαλμολογικά προβλήματα και τη μελαγχολία σε γυναίκες μέσης ηλικίας


Τα ποσοστά οφθαλμικών προβλημάτων και κατάθλιψης αυξάνονται κατά τη μέση ηλικία. Ωστόσο, η γνώση για το πώς η όραση επηρεάζει την κατάθλιψη εκείνη την εποχή είναι έως τώρα περιορισμένη. Μια νέα μελέτη εντόπισε μια σημαντική σχέση μεταξύ της μειωμένης όρασης και της ανάπτυξης κατάθλιψης. Μεταξύ των γυναικών της μέσης ηλικίας, η διαταραχή της όρασης συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες μελλοντικών συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αυτό αποκάλυψαν αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Διαδίκτυο στο Menopause, το περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS).

“Αυτή η μελέτη εντόπισε μια σημαντική διαχρονική σχέση μεταξύ της οπτικής αναπηρίας και της επακόλουθης ανάπτυξης συμπτωμάτων κατάθλιψης σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Δεδομένου ότι ο συνδυασμός οπτικής αναπηρίας και κατάθλιψης έχει μια ιδιαίτερα καταστροφική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία, η έγκαιρη διόρθωση των προβλημάτων όρασης είναι σημαντική για τη μελλοντική ποιότητα ζωής”. Αυτά δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, η οποία είναι ιατρική διευθύντρια της North American Menopause Society (NAMS).

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Carrie Karvonen-Gutierrez. Πρόκειται για μια επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, Ann Arbor. Η ομάδα της δημοσίευσε τα ευρήματά της στις 27 Οκτωβρίου στο Menopause. Το Menopause είναι ένα από τα γνωστότερα περιοδικά που ασχολείται με θέματα που άπτονται της εμμηνόπαυσης. Στην ανάλυσή τους των δεδομένων από τη Μελέτη της Γυναικείας Υγείας σε όλη τη χώρα, οι ερευνητές βρήκαν κάτι ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της μειωμένης όρασης και της κατάθλιψης. Ο σύνδεσμος ισχύει για ήπια, μέτρια και σοβαρά προβλήματα όρασης σε μεσήλικες γυναίκες.

Τα προβλήματα όρασης μέσης ηλικίας περιλαμβάνουν κοινά και διορθώσιμα, όπως διαθλαστικά σφάλματα και καταρράκτη. Εκτός από αυτά, όμως, περιλαμβάνουν επίσης και πιο σοβαρές, χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις. Για παράδειγμα, περιλαβάνονται το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η κατάθλιψη στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει την υγιή γήρανση και να οδηγήσει σε κακά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία. Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία των προβλημάτων όρασης σε μεσήλικες γυναίκες είναι ένα σημαντικό μέρος για να τις βοηθήσει να διατηρήσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία, είπαν.

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες . Ως εκ τούτου, η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια σημαντική διαχρονική συσχέτιση ήπιας και μέτριας έως σοβαρής διαταραχής της όρασης, με επακόλουθα συμπτώματα κατάθλιψης, σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ