Η Μέρκελ προσγειώνεται στην Ελλάδα: Τι σημαίνει για την Αθήνα το τελευταίο της ταξίδι ως Καγκελάριος


Η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων οι οποίες δοκιμάστηκαν, λόγω των συνθηκών που δημιούργησαν τόσο η οικονομική όσο και η προσφυγική κρίση

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο γερμανικός Τύπος, για την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, έναν από τους τελευταίους προορισμούς της ως εν ενεργεία Καγκελάριος, με την Bild να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα.

Η Άνγκελα Μέρκερ έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα, είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του και ο γερμανικός Τύπος στέκεται σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να κλείσει ένα κεφάλαιο, καθώς από την Ελλάδα -όπως σημειώνει το άρθρο-, έχει προέλθει για την Ευρώπη τόσο η προσφυγική όσο και η δημοσιονομική κρίση, που αντιμετώπισε η Καγκελάριος τα περασμένα χρόνια.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά για την επίσκεψη της Μέρκελ: «Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις».

Στη συνέχεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας, ζήτημα μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

«Μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα»

«Την Πέμπτη προσγειώνεται μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα: Η Άνγκελα Μέρκελ» γράφει η Bild, σε άρθρο το οποίο τιτλοφορεί «Η χρεoκοπία των Ελλήνων κόστισε στην Ευρώπη 600 δισ.».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσιολογική στην Αθήνα: Εικόνες της Μέρκελ και του Σόιμπλε κυκλοφορούν εδώ για χρόνια με γένια του Χίτλερ, περιβραχιόνια με σβάστικα, σε τανκς ή ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: Σήμερα και την Παρασκευή σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της – τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ – από την Ελλάδα».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Για την την επίσκεψη Μέρκελ έχουν ανακοινωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ΕΛ.ΑΣ., σε οδικούς άξονες της Αττικής

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.:

«Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας, απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης 28.10.2021 και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 29.10.2021 θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ