Σοφία Βέμπο: Η ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου

Το τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και η μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ είναι αναμφίβολα ένα από τα τραγούδια που τραγουδιέται μέχρι σήμερα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ήταν το πρώτο τραγούδι του έπους του ’40 και εκείνο που εκτόξευσε την καριέρα της Σοφίας Βέμπο. Στην ουσία, το τραγούδι είναι η «Ζεχρά» του 1938 σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη και μουσική Μιχάλη Σουγιούλ που πρώρα εκτέλεσε η Σοφία Βέμπο. Το 1940 ο Τραϊφόρος άλλαξε τους στίχους του και έγινε το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά».

Όπως είχε μαρτυρήσει σε συνέντευξή της η ερμηνεύτρια της νίκης, Σοφία Βέμπο, στους τελευταίους στίχους του διάσημου κομματιού ο Μίμης Τραϊφόρος είχε γράψει: «Αν δεν ρθήτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ». Ο στίχος αυτός φάνηκε σκληρός στην Βέμπο και έπεισε τον Τραϊφόρο να αλλάξει τους στίχους μετατρέποντάς τους σε: «Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά».

Το τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» ήταν η αφετηρία του μεγάλου έρωτα της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου, ο οποίος τη λάτρεψε μέχρι τον θάνατό της. Οι δυο τους μάλιστα θα παντρευτούν τελικά το 1957, όμως η σχέση τους υπήρξε πάντα θυελλώδης, γεμάτη εντάσεις, ομηρικούς καβγάδες, χωρισμούς και επανασυνδέσεις.

Σοφία Βέμπο: Η ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»

Το καλοκαίρι του ’40, ο ποιητής και στιχουργός Μίμης Τραϊφόρος μεγαλουργεί, ως κομπέρ στην περίφημη «Όασι» του Ζαππείου, ενώ η Βέμπο γνωρίζει την αποθέωση στο θέατρο. Η ιστορία λέει πως εκείνη πήγε να τον δει με την παρέα της, κι εκείνος έκανε κάποιο σχόλιο που την πείραξε. Τον Αύγουστο του ‘40, η Σοφία δηλώνει: «Δεν θέλω να τον συναντήσω ποτέ. Ούτε καλλιτεχνικά ούτε και στη ζωή μου» – λόγο που δεν το τηρεί.

Η Σοφία προσεγγίζει τον Τραϊφόρο στα παρασκήνια του θέατρου «Μοντιάλ» και του ζητάει να της γράψει ένα πολεμικό τραγούδι, πάνω στη μουσική της «Ζεχρά», με εκείνον να της απαντά: «Από πότε οι θεοί ζητάνε χάρες από τους ανθρώπους;» και σε ένα διάλειμμα της παράστασης, γράφει για χάρη της το «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά».

Ακολουθεί βίντεο:

Σοφία Βέμπο: «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» –  Στίχοι

Μεσ’ τους δρόμους τριγυρνάνε οι μανάδες και κοιτάνε ν’ αντικρίσουνε,
τα παιδιά τους π’ ορκιστήκαν στο σταθμό όταν χωριστήκαν
να νικήσουνε.
Μα για ‘κείνους που ‘χουν φύγει και η δόξα τους τυλίγει, ας χαιρόμαστε,
και ποτέ καμιά ας μη κλάψει, κάθε πόνο της ας κάψει, κι ας ευχόμαστε:

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά,
παιδιά στη γλυκιά Παναγιά  προσευχόμαστε όλες να ‘ρθετε ξανά.
Λέω σ’ όσες αγαπούνε και για κάποιον ξενυχτούνε και στενάζουνε,
πως η πίκρα κι η τρεμούλα σε μια τίμια Ελληνοπούλα, δεν ταιριάζουνε.

Ελληνίδες του Ζαλόγγου και της πόλης και του λόγγου και Πλακιώτισσες,
όσο κι αν πικρά πονούμε,  υπερήφανα ασκούμε σαν Σουλιώτισσες.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά,
παιδιά στη γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες να `ρθετε ξανά.
Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here