Πανεπιστήμιο George Washington: Βιομηχανικά χημικά που βρέθηκαν σε ορισμένα fast food

Πανεπιστήμιο George Washington: Η πίτσα με τυρί βρέθηκε να έχει τα χαμηλότερα επίπεδα των περισσότερων χημικών ουσιών Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις φέρεται να έχουν ανιχνευθεί σε είδη φαστ φουντ, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα Επιστήμης Έκθεσης & Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology+, μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο George Washington εξέτασε 64 δείγματα χάμπουργκερ, πατάτες, κοτομπουκιές, μπουρίτο κοτόπουλου και πίτσα με τυρί, καθώς και γάντια χειρισμού τροφίμων, από μερικά εστιατόρια, αναλύοντάς τα για 11 χημικές ουσίες χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας.

Τα εστιατόρια που επιλέχθηκαν βρίσκονταν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και έγινε δειγματοληψία στα  προϊόντα γρήγορου φαγητού με τις πιο συχνές προτιμήσεις με τυπικές επικαλύψεις και γέμιση σε δύο φάσεις από το 2017 έως το 2018.

Σε έρευνα του 2016, η ομάδα είπε ότι είχε διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα που κατηγοριοποιούνται ως κρέατα ή δημητριακά συσχετίζονται με υψηλότερη έκθεση τόσο σε δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικό εστέρα (DEHP) όσο και σε πλαστικοποιητή τερεφθαλικό διοκτύλιο (DEHT).

Το 2017, οι συγγραφείς δειγμάτισαν τα είδη από τα εστιατόρια, με δύο ξεχωριστές τοποθεσίες ανά αλυσίδα και δειγματοληψία μικρότερης επιλογής τροφίμων στη δεύτερη φάση. Επειδή παρατηρήθηκαν «σχετικά χαμηλές» χημικές συγκεντρώσεις στην πίτσα και τις κοτομπουκιές στην πρώτη φάση, αυτά τα είδη δεν ξαναδειγματίστηκαν το 2018 κατά τη δεύτερη φάση. Χάμπουργκερ, πατάτες τηγανητές, κοτομπουκιές, μπουρίτο κοτόπουλου και πίτσα με τυρί, καθώς και γάντια χειρισμού τροφίμων, ελήφθησαν όλα δείγματα Χάμπουργκερ, πατάτες, κοτομπουκιές, μπουρίτο κοτόπουλου και πίτσα με τυρί, καθώς και γάντια χειρισμού τροφίμων, ελήφθησαν όλα δείγματα

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι ερευνητές πήραν δείγματα χάμπουργκερ, πατάτες και μπουρίτο κοτόπουλου από τρεις από τις ίδιες αλυσίδες, με μια επιπλέον τρίτη θέση για δύο από τις αλυσίδες. Τα τρόφιμα αγοράστηκαν την ίδια ημέρα και όλα τα είδη είχαν παραγγελθεί και συσκευαστεί ξεχωριστά για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση. Μεταφέρθηκαν πίσω στο εργαστήριο σε ψυγείο στην ίδια συσκευασία. Ένα μόνο βύσμα αφρού πολυουρεθάνης χρησίμευε ως το κενό πεδίο για κάθε εστιατόριο κατά τη διάρκεια κάθε φάσης δειγματοληψίας και τα δείγματα καταψύχθηκαν στους -20 °C μέχρι να αναλυθούν.

Η δεύτερη φάση συνέλεξε επίσης ένα ζευγάρι γάντια σε κάθε εστιατόριο. Τελικά, το DEHT βρέθηκε στις υψηλότερες συγκεντρώσεις τόσο σε τρόφιμα όσο και σε γάντια, το ορθοφθαλικό που ονομάζεται DnBP ανιχνεύθηκε στο 81% των δειγμάτων τροφίμων και το DEHP στο 70%. Το DEHT δεν ανιχνεύθηκε στις πατάτες και οι συγκεντρώσεις της χημικής ουσίας ήταν σημαντικά υψηλότερες στα μπουρίτο από τα χάμπουργκερ.

Η πίτσα με τυρί είχε τα χαμηλότερα επίπεδα των περισσότερων χημικών ουσιών. ” Μια επιλογή δημοφιλών ειδών γρήγορου φαγητού στα οποία έγινε δειγματοληψία σε αυτήν τη μελέτη περιέχει ανιχνεύσιμα επίπεδα πλαστικοποιητών αντικατάστασης και αφορούν ορθοφθαλικές ενώσεις. Επιπλέον, τα γάντια χειρισμού τροφίμων περιέχουν πλαστικοποιητές αντικατάστασης, οι οποίοι μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης των τροφίμων.

Αυτά τα αποτελέσματα, εάν επιβεβαιωθούν, μπορεί να ενημερώσουν μεμονωμένες και ρυθμιστικές στρατηγικές μείωσης της έκθεσης», έγραψαν οι ερευνητές. Το έργο υποστηρίχθηκε από το Passport Foundation, Forsythia Foundation και Marisla Foundation, ομάδες που υποστηρίζουν θέματα περιβάλλοντος και υγείας. Ενώ ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του National Restaurant Association Larry Lynch είπε στο USA Today ότι η μελέτη «προσπαθούσε να υποκινήσει τον φόβο και να γίνει πρωτοσέλιδο», η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είπε στην Washington Post ότι θα επανεξετάσει τα ευρήματα.

Φάτε αυτό, όχι εκείνο: Έκδοση φαστ-φουντ Οι φθαλικές ενώσεις – που συχνά ονομάζονται πλαστικοποιητές – χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Άλλα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διάλυση διαφορετικών υλικών.

Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται σε εκατοντάδες προϊόντα όπως το δάπεδο βινυλίου, το λιπαντικό και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Αυτά από πλαστικά πολυβινυλοχλωριδίου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων όπως πλαστικές συσκευασίες, σωλήνες κήπου και ιατρικές σωλήνες.

Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις συμβαίνει όταν τρώτε ή πίνετε τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με προϊόντα που περιέχουν φθαλικές ενώσεις – αν και κάποια έκθεση μπορεί να προκύψει από την αναπνοή σωματιδίων φθαλικών ενώσεων. Ενώ ορισμένοι τύποι φθαλικών ενώσεων έχουν επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε χαμηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων δεν είναι τόσο σαφείς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here