G20: Οι ηγέτες ετοιμάζουν μέτρα για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου


Οι ηγέτες της G20, των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, θα αναγνωρίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι απαιτείται να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει.

Δηλαδή να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξής τους, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί στη σύνοδο της Ρώμης.

Η δέσμευση αυτή θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα, ενόψει και της συνόδου COP26 για το κλίμα που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη.

Οι ηγέτες θα δηλώσουν επίσης ότι αναγνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εάν η υπερθέρμανση συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, θα είναι «πολύ λιγότερες» απ’ ότι αν έφτανε στους 2 βαθμούς.

Επίσης, θα τονίσουν ότι «πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση» ώστε η αύξηση μέχρι τον 1,5 βαθμό να παραμείνει επιτεύξιμος στόχος.

Στη Ρώμη ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Ρώμη –όπου προβλέπεται να συναντηθεί κατά σειρά με τον πάπα Φραγκίσκο και με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, πριν συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του στη Σκωτία, θα συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26), που αρχίζει μεθαύριο Κυριακή στη Γλασκώβη.

Στην G20 μέσω βιντεοσύνδεσης ο Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, θα συμμετάσχει στη σύνοδο των G20 μέσω βιντεοσύνδεσης, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κινέζος ηγέτης θα απευθύνει ομιλία στη σύνοδο, σύμφωνα με το σημείωμα.

Ο Σι δεν έχει ταξιδέψει εκτός Κίνας από τις αρχές του 2020, όταν έγινε σαφής η σοβαρότητα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Μερικοί ακόμη ηγέτες κρατών της G20, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, δεν θα είναι παρόντες στη σύνοδο. Η οικοδέσποινα Ιταλία έτρεφε την ελπίδα πως θα προσέρχονταν όλοι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ