Ναρκισσισμός: Πιθανά προβλήματα που θα συναντήσετε στην σχέση με έναν ναρκισσιστή


Μπορεί να αγαπάτε τον σύντροφό σας. Όμως μπορείτε να έχετε μια καλή σχέση μαζί του αν είναι πολύ απασχολημένος με το να αγαπάει τον εαυτό του; Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ κάποιου που εμφανίζει περιστασιακές τάσεις προς τον ναρκισσισμό και κάποιου με αληθινή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Η αλήθεια είναι ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, χρειάζονται κάθε είδους άνθρωποι για να φτιάξεις έναν κόσμο. Αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ίδιοι τότε όλα θα φάνταζαν βαρετά και ρουτίνα. Οι ισχυρές και υγιείς σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της ευημερίας μας, οπότε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους των ανθυγιεινών και τοξικών σχέσεων; Η επίγνωση αυτών των χαρακτήρων δηλαδή των τοξικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημαντικές ναρκισσιστικές τάσεις, είναι μονόδρομος.

Τι είναι ο ναρκισσιστής;

Η χρήση ψυχολογικών ετικετών όπως ο «ναρκισσισμός» γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Συχνά όμως τα χρησιμοποιούμε χωρίς να κατανοούμε πλήρως τη σημασία τους. Αυτές οι ετικέτες αναπτύχθηκαν ως περιγραφές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορούν να υπάρχουν σε ένα φάσμα. Είναι αλήθεια ότι τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, οι τάσεις και η «εγωιστική» συμπεριφορά έχουν ομαλοποιηθεί ιδιαίτερα στη δυτική κουλτούρα, με έμφαση στο ανδρικό φύλο. Αν δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, καθώς κοιτάζετε γύρω σας, μπορεί να δείτε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και τάσεις στους φίλους, την οικογένεια, τον σύντροφό σας και ίσως ακόμη και τον εαυτό σας. Από καιρό σε καιρό, όλοι λίγο πολύ επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και νιώθουμε σημαντικοί. Θέλουμε οι άλλοι να μας θαυμάζουν και να μας βλέπουν ως ξεχωριστούς, και ίσως ακόμη και να είμαστε λίγο εγωιστές και πολλές φορές αναίσθητοι.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα φυσιολογικό, και μπορεί ακόμη και μερικές φορές να είναι υγιές. Αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν αποκλείει συνήθως την ικανότητα να είσαι ευαίσθητος και να νοιάζεσαι για τους άλλους. Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για την έννοια του ναρκισσισμού, είναι σημαντικό να κρατάμε τα πράγματα στη σωστή προοπτική. Η διαφορά μεταξύ ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και αληθινού ναρκισσισμού είναι εμφανής. Τις περισσότερες φορές, όταν αναφερόμαστε σε κάποιον ως ναρκισσιστή, είναι επειδή τον έχουμε βιώσει να ενεργεί σταθερά με έναν εγωιστικό και αναίσθητο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποκαλούμε κάποιον ναρκισσιστή όταν δεν κάνει αυτό που θέλουμε και δεν μας αρέσουν τα όρια που μπορεί να θέτει.

Έτσι, ενώ κάποιος μπορεί να έχει την τάση να είναι λίγο εγωιστής και να είναι σημαντικός για τον εαυτό του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανός να νοιάζεται για τους άλλους. Ο βασικός παράγοντας που πρέπει να αναζητήσετε είναι εάν ένα άτομο μπορεί να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στην σχέση σας τις περισσότερες φορές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ