Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν με long COVID

Η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να έχει και παρατεταμένα συμπτώματα για μήνες. Αυτό είναι το γνωστό long Covid-19. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε εμβολιασμένους που μολύνονται από τον κορωνοϊό. Ιδίως τους άνω των 60 ετών.

Κορωνοϊός και εμβολιασμένοι

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 10.024 εμβολιασμένους και 9.479 ανεμβολίαστους. Σε σχέση με τους τελευταίους, επιβεβαιώθηκε αυτό που έχουν δείξει και άλλες μελέτες ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου και σοβαρών επιπλοκών, διασωλήνωσης, εισαγωγής σε ΜΕΘ, θανατηφόρων θρομβώσεων, πνευμονικής ανεπάρκειας, ψύχωσης κ.α.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδίως όσον αφορά τους άνω των 60 ετών, «ο προηγούμενος εμβολιασμός δεν φαίνεται να προστατεύει από διάφορα συμπτώματα της μακράς Covid-19 όπως η καρδιακή αρρυθμία, οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η ηπατική νόσος, οι διαταραχές του ύπνου, οι διαταραχές διάθεσης και άγχους κ.α.».

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «σε εκείνους που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό παρά τον εμβολιασμό τους, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για αρκετές, αλλά όχι για όλες τις επιπτώσεις της νόσου σε βάθος χρόνου. Αυτά τα οφέλη του εμβολιασμού (στις λοιμώξεις breakthrough) είναι σαφή στους νεότερους, αλλά όχι στους άνω των 60 ετών».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here