ΣΥΡΙΖΑ σε Καραμανλή: Ερώτηση γιατί έγινε διάλυση της σύμβασης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων


Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ η διάλυση της σύμβασης κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου έγινε για τους  Δήμους Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου

Ερώτηση με αφορμή τα πολλαπλά προβλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Μπάλλος» στην Αττική κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, επικεντρώνοντας την κριτική τους στην ακύρωση εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή Δικτύου Ομβρίων σε Περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου».

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές, με πρώτους υπογράφοντες τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή τομεάρχη Χρήστο Γιαννούλη και τους βουλευτές της άνω περιφέρειας, Θεανώ Φωτίου, Γιάννη Μουζάλα, Γιάννη Μπαλάφα και Ραλλία Χρηστίδου, επισημαίνουν ότι «ενώ η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση παρέδωσε ένα έργο σε εξέλιξη, μια σειρά από διοικητικές μεθοδεύσεις τόσο από μεριάς Περιφέρειας όσο και από το υπουργείο, με τελικό υπογράφοντα τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, οδήγησαν στη διακοπή των εργασιών και τη διάλυση της σύμβασης χωρίς καμία κύρωση για την ανάδοχο εταιρεία και παρακάμπτοντας τόσο την γνωμοδότηση του Συμβούλιου Δημοσίων Έργων, που συστάθηκε από τον ίδιο τον υπουργό, όσο και των αποφάσεων των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας».

Όπως περιγράφουν στο αναλυτικό τους σημείωμα:

Έναν χρόνο μετά τις εκλογές, η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, η οποία απορρίφθηκε από τη Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής.

Η εταιρεία επανήλθε με ένσταση κατά της απόρριψης, θέμα που αναπέμφθηκε με τρεις μήνες καθυστέρηση στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, από όπου προέκυψε η μη αποδοχή των ισχυρισμών της αναδόχου.

Η κατάθεση εγγράφων συνεχίστηκε με καταθέσεις αιτήσεων διάλυσης της σύμβασης από την εταιρεία, αλλά και το αίτημά της για προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου.

Πέντε μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την ένσταση της εταιρείας, κόντρα στην απόρριψη του Συμβουλίου και αποδεχόμενος την άποψη της μειοψηφίας και τους ισχυρισμούς της αναδόχου.

Τέλος, ο ίδιος έκανε δεκτή μία ακόμα ένσταση της εταιρείας και επέβαλε την προσωρινή και οριστική παραλαβή του ανεκπλήρωτου έργου, αποδεχόμενος παράλληλα την αυτοδίκαιη διάλυση του έργου.

Από τα ανωτέρω, προκύπτει μια νέα πραγματικότητα. Όπως τονίζεται στην ερώτηση: «Η καθυστέρηση από την ημερομηνία της πρώτης αίτησης μέχρι και τη διάλυση ανέρχεται σε εννέα μήνες. Το έργο αφενός δεν ολοκληρώθηκε και αφετέρου Περιφέρεια και Υπουργείο δεν μερίμνησαν για την επαναπροκήρυξή του. Ο κίνδυνος για νέες καταστροφές και απώλεια ζωής στην επόμενη έντονη καταιγίδα ελλοχεύει».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Κώστα Καραμανλή:

  • Για ποιους λόγους καθυστέρησε στην έκδοση της απόφασης για τη διακοπή των εργασιών κατά πέντε μήνες; Για ποιον λόγο υιοθέτησε την άποψη της μειοψηφίας του Συμβούλιου Δημοσίων Έργων, αφαιρώντας από το δημόσιο τη δυνατότητα να διεκδικήσει ρήτρες και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης;
  • Ζήτησε να διερευνηθεί η μεθόδευση για την αυτοδίκαιη διάλυση της σύμβασης από την Περιφέρεια και η απώλεια χρόνου για την υλοποίηση του έργου αλλά και των πόρων του ΕΣΠΑ που δεσμεύτηκαν χωρίς απορρόφησή τους;
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την επανέναρξη του έργου και με ποιον τρόπο; Σκοπεύει να ζητήσει από την Περιφέρεια να επανεκκινήσει ή θα αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο την εκτέλεση των κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, έστω και με δύο έτη καθυστέρηση;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ