Σαντορίνη: Η Μανέστρα που όλοι αγαπήσαμε με Knorr «Σπιτικός» ζωμός βοδινού


«Πλούσια» ιστορία, πολύπλευρη ακτογραμμή με κρυστάλλινα νερά, κοσμοπολίτικη αύρα, μοναδικά τοπία, συναρπαστικά καλντερίμια και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η «εκρηκτική» Σαντορίνη διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δικαιωματικά τη συγκαταλέγουν στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων προορισμών παγκοσμίως. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες ταξιδεύουν από κάθε άκρη του κόσμου για να θαυμάσουν από κοντά αυτόν τον επίγειο «παράδεισο».

Μπορεί, λοιπόν, το φυσικό κάλλος της Σαντορίνης να την έχει αναδείξει σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά στον κόσμο, ωστόσο, όσοι την έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν γνωρίζουν καλά ότι διαθέτει επίσης μία μοναδική κουζίνα, η οποία ξυπνά σε κάθε επισκέπτη της το πάθος για την παράδοση. Από τις μοναδικές ετικέτες κρασιών των ντόπιων οινοποιείων μέχρι τις ζουμερές, θρεπτικές ντομάτες του νησιού και από τα εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα μέχρι το αμυγδαλωτό γλυκό κουφέτο και τα λαχταριστά μελιτίνια: Η Σαντορίνη προσφέρει στους επισκέπτες της ανεπανάληπτους γαστρονομικούς «θησαυρούς», οι οποίοι μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Παρόλα αυτά, αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα συγκεκριμένο πιάτο, για το οποίο θα επιστρέφαμε ξανά και ξανά στη Θήρα, τότε αυτό είναι αναμφίβολα η Μανέστρα ή αλλιώς, τσουνιστή. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που αποκαλύπτει πολλά για την ιστορία του νησιού και το οποίο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και εμείς στην κουζίνα μας μέσα σε λίγα λεπτά. Αν θέλουμε, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε ένα σύντομο και γευστικό «ταξίδι» μέχρι το ομορφότερο αιγαιοπελαγίτικο νησί για να «τιμήσουμε» τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών με «όχημα» την ελληνική γαστρονομική παράδοση, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα της συνταγής για Μανέστρα που υπάρχει παρακάτω.

Συνταγή για ζουμερή Μανέστρα Σαντορίνης με Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Βοδινού

Μπορεί η Σαντορίνη να φημίζεται για το παραμυθένιο ηλιοβασίλεμα, τους γραφικούς, κατάλευκους οικισμούς, τα καλντερίμια, τα υπόσκαφα σπίτια και τις χαρακτηριστικές μπλε τρουλωτές εκκλησίες της όμως, στην πραγματικότητα το μεγάλο αβαντάζ που την κάνει να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά, «κρύβεται» κάτω από το έδαφός της. Διότι έπειτα από τη μεγάλη, ιστορική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ και μέχρι το 1950, όταν και παρατηρήθηκε η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα, το έδαφος της Σαντορίνης εμπλουτίστηκε με ένα σπάνιο κράμα μετάλλων και στοιχείων, στα οποία οφείλει την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, αλλά και της πιο γευστικής ντομάτας σε όλη την Ελλάδα.

Από αυτή την ντομάτα δημιουργείται και η λαχταριστή Μανέστρα, η εύγευστη ντοματόσουπα από ζυμαρικά, ντομάτα, καρυκεύματα και λάδι, ένα απλό αλλά θρεπτικό πιάτο, το οποίο αποτελεί ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα, ιδανικό για τις βροχερές ημέρες του φθινοπώρου. Ακόμη δε και αν είναι ένα πιάτο «ορφανό» από κρέας και θαλασσινά, δεν υστερεί σε γεύση και απόλαυση, από το κλασικό γιουβέτσι με μοσχαράκι.

Για να το δοκιμάσουμε, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1,5 λίτρο ζεστό Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Βοδινού
  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • Θρυμματισμένη φέτα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας ρίχνοντας ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και βάζοντάς την πάνω στο μάτι της κουζίνας. Αφού ζεστάνουμε το ελαιόλαδο, θα προσθέσουμε τον πελτέ της ντομάτας. Έπειτα, θα προσθέσουμε τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Βοδινού, αλάτι, πιπέρι και κανέλα, ενώ θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο συγκεκριμένος ζωμός είναι ένα απαραίτητο συστατικό για το πιάτο μας, το οποίο θα διαλυθεί εύκολα στο μαγείρεμα και θα αναδείξει με μοναδικό τρόπο τις πρώτες ύλες που θα συμπεριλάβουμε στη συνταγή μας. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει γλουτένη, τεχνητά ενισχυτικά γεύσης και τεχνητές χρωστικές, ενώ αποτελεί έναν γευστικό συνδυασμό προσεκτικά επιλεγμένων συστατικών, τα οποία έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα, ώστε να συμπυκνωθούν πρωτοποριακά σε μια μικρή συσκευασία.

Στη συνέχεια, αφού ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα και μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει, θα προσθέσουμε το κριθαράκι και θα το αφήσουμε να βράσει για 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας ανά διαστήματα. Τέλος, όταν η Μανέστρα θα είναι έτοιμη, θα τη σερβίρουμε ζεστή στα πιάτα μας, προσθέτοντας τη θρυμματισμένη φέτα ως γαρνιτούρα και ρίχνοντας λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω για επιπλέον γεύση.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου, μπορούμε να γιορτάσουμε πραγματοποιώντας ένα γαστρονομικό «οδοιπορικό» μέχρι τη Σαντορίνη, με «πυξίδα» τη λαχταριστή γεύση της αυθεντικής Μανέστρας. Ωστόσο, σε αυτό το «οδοιπορικό» δεν θα είμαστε μόνοι, αφού θα μας «συντροφεύει» ο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Βοδινού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μία δοκιμή θα μας πείσει πως είναι ένα μοναδικό πιάτο, το οποίο δεν γίνεται να λείπει από τη διατροφή μας, καθώς φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα, απαιτεί λίγα, απλά και οικονομικά υλικά, ενώ με μία μόνο κουταλιά μπορεί να… αναζωπυρώσει τον αθεράπευτο ερωτά μας για το καλό φαγητό και τα ζυμαρικά, καθώς και το ασίγαστο πάθος μας για την παράδοση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ