Γαλαζοαίματοι που άφησαν πλούτη και τίτλους για να παντρευτούν τους «φτωχούς» της καρδιάς τους


Οι γάμοι κοινών θνητών – γαλαζοαίματων, αποδεικνύει πως το… παραμύθι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έρωτας ήταν τόσο μεγάλος και τα εμπόδια τόσα πολλά, που οδήγησε σε ρήξη με τα βασιλικά πρωτόκολλα. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι – πρίγκιπες, πριγκίπισσες ακόμα και βασιλιάδες – που είπαν «αντίο» στους τίτλους τους και τους εγκατέλειψαν για την αγάπη. Μπορεί η περίπτωση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας όμως πρόσφατα το παράδειγμά τους ακολούθησε και η Πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας  η οποία ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον εκλεκτό της καρδιάς της – τον κοινό θνητό, Κέι Κομούρο- εγκαταλείποντας τους βασιλικούς τίτλους

Στο πέρασμα των χρόνων οι γαλαζοαίματοι που έπραξαν το ίδιο ήταν αρκετοί. Ο Πρίγκιπας Michael του Kent, η Πριγκίπισσα Märtha Louise της Νορβηγίας, ο βασιλιάς Edward VIII της Αγγλίας, ο πρίγκιπας Friso της Δανίας και ο βασιλιάς Carol ΙΙ, είναι οι πιο διάσημες περιπτώσεις που ο έρωτας νίκησε τα πρωτόκολλα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το συναίσθημα υπερνίκησε τον πλούτο και έστειλε το μήνυμα, ότι η ευτυχία κρύβεται στην απλότητα μακριά από τα εντυπωσιακά παλάτια και τους χρυσοποίκιλτους θρόνους.

Η πριγκίπισσα Μάκο

Το θέμα των γαλαζοαίματων που εγκαταλείπουν τα καθήκοντά τους επανήλθε λόγω της περίπτωσης της Πριγκίπισσας Μάκο της Ιαπωνίας, η οποία πριν λίγες ημέρες ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον εκλεκτό της καρδιάς της – τον κοινό θνητό Κέι Κομούρο – εγκαταλείποντας τους βασιλικούς τίτλους και δηλώνοντας αποφασισμένη να χτίσει μια ευτυχισμένη ζωή με τον «αναντικατάστατο» σύζυγό της, μετά από έναν ταραχώδη αρραβώνα.

Οι νεόνυμφοι θα μετακομίσουν στο εξής στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κομούρο εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο.

Η πριγκίπισσα Μάκο, η οποία γιόρτασε τα 30α της γενέθλια το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε τον αρραβώνα της με τον αγαπημένο της πριν από τέσσερα χρόνια. Η σχέση τους όμως δοκιμάστηκε από μία χρόνια διαμάχη και μία πραγματική φρενίτιδα στις ταμπλόιντ με αφορμή ένα χρηματικό σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται η μητέρα του γαμπρού. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κοινό και τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, η Μάκο απέρριψε μια εφάπαξ πληρωμή ενός εκατομμυρίου δολαρίων που δικαιούνταν από την κυβέρνηση, ως μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας που χάνει τον τίτλο του.

Ως ανιψιά του αυτοκράτορα, η Μάκο δεν βρισκόταν στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο – ο νόμος της Ιαπωνίας το επιτρέπει αυτό μόνο σε άνδρες. Επιπλέον, σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, τα θηλυκά μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας πρέπει να εγκαταλείψουν τους τίτλους τους και το παλάτι εάν παντρευτούν κοινό θνητό.

Η Mάκο, η οποία δεν θα είναι πλέον γνωστή ως πριγκίπισσα, δεν είναι η πρώτη γυναίκα που εγκαταλείπει τη βασιλική οικογένεια της Ιαπωνίας. Η τελευταία που το έκανε ήταν η θεία της, Αγιάκο, μοναχοκόρη του αυτοκράτορα Ακιχίτο, όταν παντρεύτηκε τον πολεοδόμο Γιοσίκι Κουρόντα το 2005.

Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ

Στις 19 Μαΐου του 2018 τελέστηκε στην περιοχή του Ουίνδσορ με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αν και ημιεπίσημα ο γάμος του Πρίγκιπας Χάρι της Ουαλίας, δευτερότοκου γιου του διαδόχου Καρόλου και έκτου στη σειρά διαδοχής του αγγλικού θρόνου, με την Μέγκαν Μαρκλ. Ο γάμος παρακολουθήθηκε από ένα εκτιμώμενο κοινό 1.9 δισεκατομμυρίων ατόμων.

Η Μέγκαν Μαρκλ γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1981 στο Λος Άντζελες και είναι η μοναδική κόρη του Τόμας Μαρκλ και της δεύτερης συζύγου του Ντόρια Ράγκλαντ. Ο Πρίγκιπας Χάρι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι ο δευτερότοκος γιος του Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνας. Το 2016 γνωρίστηκαν μέσω μίας κοινής φίλης και κατάφεραν για αρκετούς μήνες να κρατήσουν κρυφή από τα μέσα τη σχέση τους την οποία επιβεβαίωσε ο Πρίγκιπας με επίσημη δήλωσή του.

Η σχέση έγινε γνωστή στις 8 Νοεμβρίου 2016. Από τότε μέχρι σήμερα η ζωή τους θυμίζει σήριαλ αφού ο Πρίγκιπας της Βρετανίας εγκατέλειψε τα καθήκοντά του αφού η γυναίκα του ασφυκτιούσε στο παλάτι και μη θέλοντας να επαναληφθεί η ιστορία της μητέρας του την πήρε και μετακόμισαν στην Αμερική. Τα ΜΜΕ έκαναν λόγω για Megxit, ενώ τα βρετανικά ταμπλόιντ γράφουν καθημερινά για της κακές σχέσεις του παλατιού με τους «έκπτωτους». Το νεαρό ζευγάρι από την πλευρά του κάνει ότι μπορεί για να συντηρεί αυτή την κόντρα με συνεντεύξεις (όπως αυτή στην Όπρα Γουίνφρεϊ), βιογραφίες και πάντα με το… αζημίωτο.

Πρίγκιπας Michael του Kent

Άλλο ένα μέλος της βρετανικής οικογένειας φαίνεται ότι επέλεξε την ζωή εκτός παλατιού. Ο λόγος για τον ξάδερφο της βασίλισσας Ελισάβετ – εγγονός του βασιλιά Γεώργιου Ε’- ήταν 15ος στη σειρά διαδοχής του θρόνου αλλά παραχώρησε τη θέση του όταν αποφάσισε να παντρευτεί την βαρώνη Marie Christine von Reibnitz.

Εκείνη ήταν καθολική και διαζευμένη, πράγματα που έρχονταν σε κόντρα με το βασιλικό πρωτόκολλο. Ωστόσο τα πράγματα αποκαταστάθηκαν το 2015 και πλέον κι εκείνος και τα παιδιά του βρίσκονται στη σειρά διαδοχής.

Πριγκίπισσα Märtha Louise

Η πριγκίπισσα της Νορβηγίας – η μόνη κόρη και το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Harald V και την βασίλισσας Sonja – αρνήθηκε τον τίτλο της το 2002 για να ζήσει με τα δικά της λεφτά. Λίγο αφότου παντρεύτηκε τον συγγραφέα Ari Behn, άνοιξε τη δική της επιχείρηση και χωρίς τον βασιλικό της τίτλο μπόρεσε να εργαστεί με απόλυτη ελευθερία.

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Η΄της Μεγάλης Βρετανίας

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό βασιλικό μέλος που «άφησε» τους γαλαζοαίματους για την αγάπη, καθώς απαρνήθηκε ολόκληρο θρόνο για να παντρευτεί την αγαπημένη του Wallis Simpson.

Ο Εδουάρδος Η΄και η Wallis Simpson έζησαν τον πιο σκανδαλώδη έρωτα του 20ου αιώνα. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας αντί να παραμείνει στο θρόνο του και να αντιταχτεί στους Ναζί, παραιτήθηκε προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα διαζευγμένη αγαπημένη του. Εγκατέλειψε την χώρα στην τύχη της για χάρη της, θυσιάζοντας τα πάντα στον βωμό του έρωτα. Ο Δούκας και η Δούκισσα του Ουίνδσορ, όπως ήταν οι τίτλοι τους μετά την παραίτηση του Εδουάρδου εκτός από αδυναμία να πράξουν το καθήκον τους χαρακτηρίζονταν από μοναδικό στυλ, και είχαν έναν τρόπο ζωής που παραμένει πρότυπο για τους vips που τους ακολούθησαν.

Περιζήτητοι προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις του διεθνούς τζετ σετ, σύμβολα ματαιότητας, παραμένουν σημεία αναφοράς ειδικά σήμερα, που ένας άλλος πρίγκιπας του οίκου των Windsor έχει γυρίσει την πλάτη στην οικογένεια του για χάρη μιας ακόμη διαζευγμένης Αμερικανίδας. Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι ο Χάρι θα σπαταλήσει τη ζωή του όπως ακριβώς έκανε και ο μεγάλος θείος του.

Ο δούκας του Ουίνδσορ πέθανε το 1972, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε στο Ουίνδσορ. Μετά τη λήξη της νεκρώσιμης τελετής, πολλοί είδαν έκπληκτοι τη Wallis Simpson στην οποία επετράπη να επιστρέψει στην Αγγλία ειδικά για την περίσταση, να συνομιλεί με τη βασιλομήτορα. Η δούκισσα έζησε μόνη άλλα δεκατέσσερα χρόνια. Πέθανε το 1986, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της κατάκοιτη και σε τόσο κακή κατάσταση, τόσο ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν από τους φίλους της να τη δει.

Λίγο καιρό μετά το θάνατο της, επέστρεψε για τελευταία φορά στην Αγγλία, για να ταφεί δίπλα στο δούκα, στο κοιμητήριο του πύργου του Ουίνδσορ. Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας που δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχθεί την Wallis Simpson εν ζωή, αναγκάστηκε να το κάνει μετά θάνατο…

Ο πρίγκιπας Friso

Ο Δανός πρίγκιπας Friso (δεύτερος στην διαδοχή του θρόνου) παντρεύτηκε το 2014 την Mable Wisse Smit, ωστόσο δεν είχε την ευχή του Κοινοβουλίου, γεγονός που οδήγησε στο να απαρνηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα για να ζήσει μια πιο ελεύθερη ζωή. Μετά το γάμο τους, ο πρίγκιπας Friso και η σύζυγός του πριγκίπισσα Mabel εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, στο προάστιο Kew. Όμως η ζωή τους δεν είχε το happy end που περίμεναν.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012, ο πρίγκιπας θάφτηκε κάτω από μια χιονοστιβάδα στο Λεχ της Αυστρίας, ενώ έκανε σκι εκτός πίστας. Αν και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο ο Friso δεν τα κατάφερε και έπεσε σε κώμα. Στις 12 Αυγούστου 2013, ενάμιση χρόνο μετά το ατύχημα, ο πρίγκιπας Friso πέθανε από επιπλοκές.

Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄της Ρουμανίας

Όχι μία αλλά δύο φορές αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον θρόνο του. Την πρώτη φορά λόγω ενώς δεσμού που είχε το 1925 και την δεύτερη για πολιτικούς λόγους.

Ο Κάρολος Β΄ (15 Οκτωβρίου 1893 – 4 Απριλίου 1953) ήταν βασιλιάς της Ρουμανίας από τις 8 Ιουνίου 1930 μέχρι τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση στις 6 Σεπτεμβρίου 1940.

Ο Κάρολος ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Φερδινάνδου Α΄ και έγινε πρίγκιπας του στέμματος μετά το θάνατο του αδελφού του παππού του βασιλιά Κάρολου Α΄ το 1914. Ήταν ο πρώτος από τους Χοεντσόλερν βασιλείς της Ρουμανίας, που γεννήθηκε στη χώρα (και οι δύο προκάτοχοί του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία και ήρθαν στη Ρουμανία ενήλικες). Ο Κάρολος αντιθέτως μιλούσε τη ρουμανική γλώσσα ως πρώτη του γλώσσα και ήταν το πρώτο μέλος της ρουμανικής βασιλικής οικογένειας, που ανατράφηκε με το Ορθόδοξο δόγμα.

Είχε μια φιλήδονη προσωπικότητα, η οποία συνέβαλε στις διαμάχες που έφθειραν τη βασιλεία του και η ζωή του χαρακτηρίστηκε από πολλά σκάνδαλα. Σε αυτά περιλαμβάνονταν οι γάμοι του με τη Ζιζί Λαμπρίνο και την Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, κόρη του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄της Ελλάδας. Η συνεχιζόμενη σχέση του με τη Mάγδα Λουπέσκου τον υποχρέωσε να παραιτηθεί από τα δικαιώματα διαδοχής του το 1925 και να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Πριγκίπισσα Ελένη τελικά τον χώρισε το 1928. Ο μεγάλος θείος του Φερδινάνδος απεβίωσε το 1927 και ο πενταετής γιος του Καρόλου ανήλθε στο θρόνο ως Μιχαήλ Α΄. Ο Κάρολος επέστρεψε στη Ρουμανία το 1930 και αντικατέστησε την αντιβασιλεία που είχε θεσπιστεί. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από την ευθυγράμμιση με τη Ναζιστική Γερμανία, την υιοθέτηση αντισημιτικών νόμων και τελικά εξελίχθηκε σε προσωπική δικτατορία, που ξεκίνησε το 1938. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1940 αναγκάστηκε από τον Πρωθυπουργό του Ιόν Αντονέσκου να φύγει από τη χώρα και να εξορισθεί. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Μιχαήλ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ