Αυτό το παιχνίδι σου επιτρέπει να μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις μία κυβερνοεπίθεση


Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για οργανισμούς και επιχειρήσεις και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η αντιμετώπιση μίας κυβερνοεπίθεσης.Ιδίως για όσους/ες δεν έχουν τις σχετικές τεχνικές γνώσεις.

Του Δημήτρη Μαλλά

Το πρόβλημα αυτό επιδιώκει να λύσει -εν μέρει τουλάχιστον- η Kaspersky, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας, η οποία με την υποστήριξη του DiploFoundation (μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα), έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό παιχνίδι προσομοίωσης για να βοηθήσει διπλωμάτες και άλλους επαγγελματίες του κυβερνοχώρου χωρίς τεχνικό υπόβαθρο να κατανοήσουν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης και να αναπτύξουν μια αποτελεσματική απόκριση σε διεθνές επίπεδο.

Στο Kaspersky Interactive Protection Simulation (KIPS), όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο παιχνίδι, υπάρχει ένα ειδικά σχεδιασμένο φανταστικό περιβάλλον που μιμείται κυβερνοεπιθέσεις κατά των Ηνωμένων Εθνών. Πρωταρχικός στόχος του συμμετέχοντα είναι να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τεχνικές πληροφορίες για να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, όπως ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος, ποιες τεχνικές έχουν εφαρμοστεί, πόσο σοβαρό είναι ένα περιστατικό και ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στο προσομοιωμένο περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι υποδύονται τους διπλωμάτες σε έναν φανταστικό κόσμο που αντιμετωπίζει μια επίθεση στην Πρώτη Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία ασχολείται με θέματα διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες παίρνουν αποφάσεις επιλέγοντας μεταξύ καρτών δράσης που τους οδηγούν είτε στην πιο λεπτομερή τεχνική ανάλυση της επίθεσης, συνεισφέροντας στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων τεχνικών αποδεικτικών στοιχείων, είτε σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια στον κυβερνοχώρο σε περίπτωση που ο γρίφος δεν λυθεί.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που διαρκεί περίπου 1 ώρα και, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε, είναι σχετικά απλό στη χρήση του, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συμβουλές και κατευθύνσεις προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις μίας κυβερνοεπίθεσης.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ατομικά ή ομαδικά, διαδικτυακά ή στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης, εφόσον αυτό επιτραπεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της covid-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ