ΣΥΡΙΖΑ για πλοίο με μετανάστες στην Κρήτη: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων


Με κοινή τους δήλωση οι Τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την υπόθεση με το πλοίο που πλέει ανοικτά της Ιεράπετρας και στο οποίο επιβαίνουν 400 μετανάστες.

«Πυρά» προς την κυβέρνηση από τους κ. Κατρούγκαλο, Σαντορινιό και Ψυχογιού, για την υπόθεση του πλοίου με τους 400 μετανάστες που πλέει ανοικτά της Κρήτης. Σύμφωνα με τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ευθύνεται για τις ζωές των ανθρώπων και υπογραμμίζεται πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εφαρμόζει κατά το δοκούν τις διεθνείς συμβάσεις, την ώρα που καταγγέλλει την Τουρκία για την παράβασή τους.

«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινή δήλωση και τονίζει πως:

«Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών».

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι: «Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό.

Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για την επιστροφή του πλοίου, στο οποίο επέβαιναν 400 μετανάστες, προς την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι το φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, έπλεε ακυβέρνητο ανοικτά της Ιεράπετρας.

Το πλοίο ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Ιεράπετρας, κάλεσε μέσω 112 ζητώντας βοήθεια. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού, όπου προσέδεσε το πλοίο, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Όπως μετέδωσε από χθες το Newsbomb.gr, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιούνταν διαβουλεύσεις για το πού θα διανυκτερεύσουν οι 400 μετανάστες, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να επιστρέψει το πλοίο στην Τουρκία μαζί με τους 400 μετανάστες απ’ όπου και ξεκίνησε.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία όλοι οι επιβάτες του πλοίου, με την Άγκυρα να έχει ήδη ενημερωθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται εξελίξεις.

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με Frontex και Βρυξέλλες και κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα -βάσει των δεσμεύσεων- θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ