Ποιότητα αέρα υγεία: Χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα οδηγούν σε καλύτερη υγεία για τα παιδιά


Η βελτιωμένη ποιότητα του αέρα στις πόλεις ως αποτέλεσμα της μείωσης των εκπομπών άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις των περιπτώσεων παιδικού άσθματος, πρόωρων γεννήσεων και περιπτώσεων μωρών που γεννιούνται με ανθυγιεινά χαμηλό βάρος. Αυτό σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του London School of Hygiene & Tropical Medicine. (LSHTM). Η έρευνα είναι μέρος του Children, Cities and Climate. Συνδυάζει μια ανάλυση των πλεονεκτημάτων για την υγεία των παιδιών από τη ριζική αποαποικιοποίηση, έναν ανεξερεύνητο αλλά αναπτυσσόμενο τομέα έρευνας, με μια έρευνα που ρωτά τους νέους τι πιστεύουν για τις πόλεις που ζουν και τον αέρα που αναπνέουν.

Εάν οι 16 πόλεις που περιλαμβάνονται στην ανάλυση μείωσαν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε καθαρά μηδενικά επίπεδα, περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις παιδικού άσθματος, πάνω από 43.000 πρόωρες γεννήσεις και πάνω από 22.000 χαμηλού βάρους γέννησης Οι γεννήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν ετησίως στις 16 πόλεις. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του τρέχοντος αριθμού περιπτώσεων άσθματος σε αυτές τις πόλεις και μια μείωση περίπου 10% για δυσμενή έκβαση των γεννήσεων.

Σε επίπεδο πόλης, τα αποτελέσματα έδειξαν:

  • Το Λος Άντζελες, η Πόλη του Μεξικό και η Μανίλα θα έβλεπαν τη μεγαλύτερη μείωση του παιδικού άσθματος ετησίως, με 7.200, 5.700 και 4.000 περιπτώσεις να αποτρέπονται αντίστοιχα.
  • 1.700 λιγότερα κρούσματα άσθματος θα εμφανίζονταν στο Λονδίνο, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός μετά το Λος Άντζελες και την Πόλη του Μεξικό, όταν ληφθούν υπόψη τα κρούσματα που αποτρέπονται ανά 100.000 του πληθυσμού.
  • Η Ντάκα, η Μανίλα και η Λαχόρη θα έβλεπαν τη μεγαλύτερη μείωση των πρόωρων γεννήσεων ετησίως, με 23.800, 7.000 και 4.600 περιπτώσεις να προλαμβάνονται αντίστοιχα. Οι ίδιες πόλεις θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά τις γεννήσεις χαμηλού βάρους, με 13.500, 2.500 και 3.100 περιπτώσεις να αποφευχθούν.
  • Η Ντάκα, η Μπουμπανεσβαρ και η Τζαϊπούρ θα έβλεπαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στα δυσμενή αποτελέσματα των γεννήσεων, σε σχέση με τον αριθμό των γεννήσεων κάθε χρόνο (αποφεύγονται περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις).

Θα αναμενόταν ότι τα οφέλη θα ήταν γενικά μεγαλύτερα σε πιο μολυσμένες πόλεις. Όμως οι συγγραφείς σημείωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Έτσι θα εκτιμηθεί η πραγματική κλίμακα της επιβάρυνσης σε αυτές τις πόλεις. Εξάλλου οι υποκείμενες δημοσιευμένες πληροφορίες για την υγεία είναι λιγότερο διαθέσιμες ή ενημερωμένες. Αυτή η έρευνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή πριν από την COP26. Δείχνει την ευκαιρία που έχουμε να βελτιώσουμε την υγεία των νέων, συμβάλλοντας παράλληλα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα ευρήματα χρησιμεύουν ως πειστικές αποδείξεις για τα οφέλη για την υγεία των παιδιών μας από ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Οφέλη για την υγεία για παιδιά και ενήλικες

Τα οφέλη για την υγεία των ενηλίκων από τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έχουν ερευνηθεί ευρέως. Ωστόσο υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τα συν-οφέλη για παιδιά και νέους. Αυτή η ανάλυση αφορά ένα κρίσιμο κενό γνώσης στην επιστημονική έρευνα. Χρησιμεύει ως βάση για περαιτέρω διερεύνηση της διασταύρωσης της κλιματικής αλλαγής, της αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υγείας των παιδιών. Η ομάδα μοντελοποίησε τα οφέλη για την υγεία σε 16 παγκόσμιες πόλεις. Εκτίμησε την επιβάρυνση των διαφόρων αποτελεσμάτων υγείας που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση στα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης για επίπεδα που αντιστοιχούν σε ένα παγκόσμιο σενάριο μηδενικού καθαρού. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη συμβολή από διάφορους τομείς:

  • οικιακής χρήσης ενέργειας
  • παραγωγής ενέργειας
  • βιομηχανίας
  • μεταφορών

Αυτά σε συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων (PM2,5) και διοξειδίου του αζώτου (NO2). Στη συνέχεια τις αφαίρεσαν για να αντιπροσωπεύσουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μηδέν σε κάθε πόλη. Μέσω ανασκόπησης, οι ερευνητές εντόπισαν πολλά αποτελέσματα στην υγεία των παιδιών που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Για παράδειγμα η ανάπτυξη των πνευμόνων, ο κίνδυνος αναπνευστικών λοιμώξεων όπως η πνευμονία και η γνωστική ανάπτυξη. Παράλληλα με τη μελέτη μοντελοποίησης, οι ερευνητές εξέτασαν 3.222 νέους (ηλικίας 13-25 ετών). Εξέτασαν επίσης γονείς μικρότερων παιδιών και μέλλοντες γονείς από 59 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Διαπίστωσαν ότι:

  • Τέσσερις στους δέκα νέους που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως ένα από τα τρία χειρότερα πράγματα για την πόλη τους. Δεύτερο μετά την κυκλοφορία και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι νέοι κατηγόρησαν τις μεταφορές αυτοκινήτων, τα εργοστάσια, την καύση σκουπιδιών και τις κατασκευές για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη τους.
  • Τέσσερις στους δέκα είπαν ότι η πόλη τους γινόταν καλύτερος τόπος διαμονής. Ένας τρίτος είπε ότι χειροτέρευε.

Οι ερευνητές ανέφεραν σχετικά: “Είναι εντυπωσιακό, αν και ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, το πόσο οι νέοι αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως πρόβλημα. Έχουν επίσης μοιραστεί μια πληθώρα δημιουργικών και φιλόδοξων ιδεών για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε το αστικό μας περιβάλλον. Η έρευνά μας για τους νέους θα πρέπει να δώσει νέα πνοή στη δράση για την ατμοσφαιρική ρύπανση”.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ