Ανάλυση Δοκιμή: Διαφορετικοί στόχοι αρτηριακής πίεσης για την καρδιά και τον εγκέφαλο

Ανάλυση Δοκιμή: Οι στόχοι της αρτηριακής πίεσης μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν ανάλογα με την καρδιαγγειακή έκβαση για την οποία ο ασθενής κινδυνεύει περισσότερο, προτείνει μια νέα ανάλυση της δοκιμής ALLHAT.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για έναν ασθενή με συγκεκριμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να δικαιολογείται πιο επιθετική μείωση της αρτηριακής πίεσης από έναν ασθενή με ιδιαίτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI). Για τη νέα ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη ορόσημο ALLHAT για την αντιυπερτασική θεραπεία για να αξιολογήσουν τα πρότυπα κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία που σχετίζεται με διαφορετικές τιμές συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης ταυτόχρονα.

Παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους ως “χάρτη θερμότητας” – μια οπτική αναπαράσταση του χαμηλότερου και υψηλότερου κινδύνου για οποιονδήποτε δεδομένο συστολικό/διαστολικό συνδυασμό.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,4 ετών στη δοκιμή που περιελάμβανε 33.357 συμμετέχοντες, υπήρξαν 2.636 εμφράγματα του μυοκαρδίου, 866 συμβάντα καρδιακής ανεπάρκειας, 936 εγκεφαλικά επεισόδια και 3.700 θάνατοι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τη σύνθετη έκβαση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, του MI και της καρδιακής ανεπάρκειας, παρατηρήθηκε συσχέτιση σε σχήμα U τόσο με τη συστολική όσο και με τη διαστολική αρτηριακή πίεση, αλλά οι αρτηριακές πιέσεις που σχετίζονται με τους χαμηλότερους κινδύνους διέφεραν για κάθε έκβαση.

Για παράδειγμα, μια συστολική/διαστολική πίεση 140-155/70-80 mm Hg συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σε σύγκριση με 110-120/85-90 mm Hg για MI και 125-135/70- 75 mm Hg για καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίθετα, η συσχέτιση συστολικής και διαστολικής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν γραμμική, με χαμηλότερες τιμές και των δύο μετρήσεων να συνδέονται σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 26ης Οκτωβρίου του Journal of the American College of Cardiology. “Το έγγραφό μας δείχνει ότι ο βέλτιστος στόχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να εξαρτάται από το αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει περισσότερο – MI, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το πόσο επιθετικοί θέλουμε να είμαστε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να επηρεαστεί από το αν ένας ασθενής είναι περισσότερο σε κίνδυνο μελλοντικού εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου», είπε στο theheart.org η ανώτερη συγγραφέας Tara Chang, MD, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Πάλο Άλτο, Καλιφόρνια | Καρδιολογία Medscape.

«Όταν κοιτάμε μόνο καρδιακά συμβάντα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια, βλέπουμε την παραδοσιακή καμπύλη σχήματος J με υψηλότερους κινδύνους και στα δύο άκρα. Αλλά δεν το βλέπουμε αυτό για το εγκεφαλικό, όπου οι χαμηλότερες τιμές είναι σταθερά καλύτερες τόσο για τις διαστολικές όσο και για το συστολικές πιέσεις», πρόσθεσε.

«Τα δεδομένα μας ενισχύουν την ιδέα ότι το «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους» για τους στόχους της BP πιθανώς δεν είναι κατάλληλο», είπε ο Chang. «Εμείς ως κλινικοί γιατροί το γνωρίζουμε ήδη», είπε. “Βλέπουμε ασθενείς καθημερινά όπου λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία τους, τις συννοσηρότητες και άλλα φάρμακα όταν προσπαθούμε να βρούμε τον βέλτιστο στόχο για την αρτηριακή τους πίεση. Αλλά τώρα προτείνουμε ότι η βέλτιστη αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να εξαρτάται από το αποτέλεσμα που τους ενδιαφέρει και μπορεί να διαφέρει για τους ασθενείς με ιδιαίτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here