Πρύτανης ΑΠΘ: Είμαστε σε συναγερμό για αύξηση κρουσμάτων – Μπορεί και 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: «Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Παπαϊωάννου για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, προειδοποίησε ότι είναι «σε σημείο συναγερμού» στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στην διασποράς του κορονοϊού.

Ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου».

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε.

Όπως είπε, σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά επισήμανε. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο» διευκρίνισε.

«Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» υπογράμμισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here