Granola πρωινό: Τα λιπαρά της γκρανόλα ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL


Η Granola είναι μια δημοφιλής τροφή για πρωινό που διατίθεται σε μια πληθώρα παραλλαγών. Αν και έχει προωθηθεί ως η απόλυτη υγιεινή διατροφική επιλογή, λέγεται ότι είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Όπως αποδεικνύεται, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Γι’ αυτό συνιστάται η αντικατάστασή τους για πρωινό με μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Πότε απειλούμαστε από την υψηλή χοληστερόλη;

Υψηλή χοληστερόλη συμβαίνει όταν η λιπαρή ουσία στο αίμα συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και διαταράσσει την κανονική κυκλοφορία του αίματος στα μέρη του σώματος. Οι παράγοντες κινδύνου για την υψηλή χοληστερόλη περιλαμβάνουν:

  • πρόσληψη αλκοόλ
  • κάπνισμα
  • διατροφή με πολλά λιπαρά
  • έλλειψη άσκησης

Τα λίπη είναι δύο τύπων, κορεσμένα και ακόρεστα. Και τα δύο μπορεί να είναι επιβλαβή ή ωφέλιμα για την υγεία αντίστοιχα, με βάση την ποσότητα που καταναλώνεται. Και ενώ υπάρχουν μερικά τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, μετά βίας αντιλαμβανόμαστε πότε θα μπορούσαν να αυξήσουν σιωπηλά τα επίπεδα χοληστερόλης. Όπως για παράδειγμα ένα φαγητό για πρωινό που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι κάθε πρωί. Βάσει των συστατικών, αυτή η τροφή για πρωινό μπορεί να περιέχει συστατικά όπως επεξεργασμένα σάκχαρα, συντηρητικά και λάδι καρύδας. Το τελευταίο αν και είναι υγιεινό, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λίπη. Αυτά αναφέρει η American Heart Association.

Υπάρχει πιο υγιεινή ποικιλία granola;

Ενώ η granola μπορεί να είναι επιβλαβής για τα επίπεδα χοληστερόλης, με μια συνετή βάση επιλογής τα συστατικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά. Κατά την αγορά των δημητριακών πρωινού, προσέξτε τα συστατικά. Επιλέξτε μια ποικιλία granola που δεν περιέχει τρανς λιπαρά – το χειρότερο είδος που αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και μειώνει την κακή χοληστερόλη, λέει η Mayo Clinic. Επιπλέον, προτιμήστε μια ποικιλία που αντιπροσωπεύει το 20 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας φυτικών ινών.

Εάν θέλετε να δώσετε στο μπολ σας με granola μια νότα γλυκύτητας, χρησιμοποιήστε μέλι ή φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα για να αποφύγετε τα τεχνητά εξευγενισμένα γλυκαντικά. Το μέλι συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνετε το πηλίκο υγείας του γεύματος και μετριάζετε επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι διαλυτές ίνες σε αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Όταν επιλέγεται προσεκτικά, η γκρανόλα ως πρωινό συνδέεται με καλύτερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και ένα πιο υγιές έντερο.

Η υψηλή χοληστερόλη, που είναι μια κατάσταση που συνοδεύεται από ελάχιστα εμφανή συμπτώματα, συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται θανατηφόρα. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη προστασία έναντι του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ