Κρύο ντους: Πώς σχετίζεται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και με την ψυχική μας υγεία;


Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος για να ξυπνήσει κάποιος το πρωί από το κρύο ντους, ειδικά τον χειμώνα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν αυτή τη συνήθεια, καθώς το κρύο νερό λέγεται ότι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τα κρύα λουτρά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για λόγους υγείας στις αρχές του 19ου αιώνα. Τότε οι γιατροί άρχισαν να τα υιοθετούν στην πρόνοια και στις φυλακές αυτή την τακτική για να “ψύχουν τους ζεστούς, διογκωμένους εγκεφάλους και να προκαλούν φόβο για τον έλεγχο των άγριων ερεθισμάτων“. Στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Βικτωριανοί συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν και άλλες χρήσεις για το ντους, ειδικά το πλύσιμο των ανθρώπων – και ότι θα ήταν καλύτερα αν το νερό ήταν ζεστό.

Έτσι το ντους από μια συσκευή που προκαλούσε ενόχληση για μιάμιση ώρα έγινε πολύ ευχάριστο και κρατούσε πλέον πέντε λεπτά. Ωστόσο, η πρακτική του να κάνετε ένα κρύο μπάνιο για λόγους υγείας δεν εξαφανίστηκς ποτέ πραγματικά. Μάλιστα φαίνεται να βιώνει πραγματικά μια αναγέννηση. Ειδικά στη Silicon Valley. (Ο CEO του Twitter Jack Dorsey έχει ήδη αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι κάνει μπάνιο με πάγο). Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία; Μια μεγάλη μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν κρύο ντους είχαν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους από εκείνους που έκαναν ένα ζεστό ντους.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μια ομάδα περισσότερων από 3.000 ατόμων χωρίστηκε στα τέσσερα και τους δόθηκε εντολή να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο καθημερινά. Ωστόσο, σε μία ομάδα ζητήθηκε από τους ερευνητές να ολοκληρώσουν το μπάνιο με 30 δευτερόλεπτα κρύο νερό, σε άλλη με 60 δευτερόλεπτα κρύο νερό και σε μία τρίτη με 90 δευτερόλεπτα κρύο νερό. Η ομάδα ελέγχου μπορούσεί απλά να απολαύσει ένα ζεστό μπάνιο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν αυτό το πρωτόκολλο για ένα μήνα. (Το 64% ακολούθησε το πρόγραμμα κρύου νερού γιατί του άρεσε πολύ.)

Μετά από παρακολούθηση τριών μηνών, διαπίστωσαν ότι το 29% των ομάδων που ακολούθησαν το ντους με κρύο νερό μείωσε την αναρρωτική άδεια που έπαιρνε. Είναι ενδιαφέρον ότι η διάρκεια του κρύου νερού δεν επηρέασε την αναρρωτική άδεια. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το κρύο νερό εμποδίζει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Όμως ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να κάνει κάτι για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη στην Τσεχική Δημοκρατία, όσοι νέοι αθλητές βυθίζονταν σε κρύο νερό τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, είχαν μια μικρή ώθηση στην ανοσία τους. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες (και μεγαλύτερες) μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Άλλα οφέλη του κρύου νερού

Το κρύο νερό ενεργοποιεί επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ένα μέρος του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τις αντιδράσεις μάχης ή φυγής. Το επίπεδο της νορεπινεφρίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια του κρύου ντους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης όταν οι άνθρωποι πνίγονται σε κρύο νερό. Η βύθιση σε κρύο νερό έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κυκλοφορία. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κρύο νερό, η ροή του αίματος στο δέρμα μειώνεται. Όταν σταματήσει το κρύο νερό, το σώμα πρέπει να ζεσταθεί έτσι ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία. Μια μελέτη που εξέτασε τη βύθιση σε κρύο νερό μετά την άσκηση, διαπίστωσε ότι τέσσερις εβδομάδες αργότερα, η ροή του αίματος προς και από τους μύες βελτιώθηκε. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το κρύο ντους μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μια μελέτη δείχνει ότι η βύθιση σε 14 κρύο νερό αυξάνει το μεταβολισμό κατά 350%.

Ψυχικά οφέλη του κρύου ντους

Εκτός από τα σωματικά οφέλη, ένα κρύο μπάνιο μπορεί να προσφέρει και ψυχικά οφέλη. Υπάρχει ένα ρεύμα σκέψης που πιστεύει ότι η βύθιση σε κρύο νερό δημιουργεί μεγαλύτερη νοητική επίγνωση. Αυτό λόγω του ερεθίσματος μιας συγκεκριμένης αντίδρασης “μάχης ή φυγής” πριν. Στους ηλικιωμένους, η εφαρμογή κρύου νερού στο πρόσωπο και το λαιμό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το κρύο ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Λόγω της υψηλής πυκνότητας των υποδοχέων του κρύου στο δέρμα, το κρύο λουτρό μεταδίδει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις απολήξεις των περιφερικών νεύρων στον εγκέφαλο, προκαλώντας αντικαταθλιπτική δράση. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το κρύο μπάνιο είναι καλό για την υγεία σας – ακόμα κι αν οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι. Αλλά πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κρύο ντους. Είναι επικίνδυνο για άτομα με καρδιακές παθήσεις . Εξάλλου, όταν ένας ξαφνικός πίδακας κρύου νερού χτυπά το σώμα, αυτό μπορεί να επιταχύνει ένα έμφραγμα ή τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ