Κύπρος: Το άνοιγμα των Βαρωσίων φέρνει στο φως έρευνες για ομαδικούς τάφους από το 1974


Τμήμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αναμένεται να ανοίξει, στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων, με την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελέστηκε στην Κύπρο το 1974 να έρχεται ξανά στο φως. Οι έρευνες για τους τάφους 12 Ελληνοκύπριων αγνοούμενων και οι άλλες δραματικές περιπτώσεις.

Η μονομερής απόφαση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αναμένεται να φέρει στο φως το ανθρωπιστικό δράμα που συντελέστηκε, και συντελείται ακόμα, μετά την τραγωδία του 1974 στην Κύπρο.

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έχει στη διάθεσή της στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στα Βαρώσια εντοπίζονται οι εξαφανίσεις τουλάχιστον 12 Ελληνοκύπριων αγνοούμενων του 1974. Όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα η Deutsche Welle, πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αγνοούνται από τις 15 Αυγούστου 1974 και την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Αμμόχωστο.

Τα τελευταία σημάδια ζωής των ανθρώπων αυτών εντοπίστηκαν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και η έρευνα της ΔΕΑ για τον εντοπισμό των οστών τους κατευθύνεται στη σφραγισμένη περιοχή, η οποία αναμένεται να ανοίξει. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι περιπτώσεις των 12 Ελληνοκύπριων αγνοούμενων δεν είναι οι μοναδικές που απασχολούν τη ΔΕΑ σχετικά με τα Βαρώσια. Υπάρχουν μαρτυρίες για μεγάλο αριθμό στρατιωτών που φέρονται να έχουν ταφεί στην ίδια περιοχή. Μαρτυρίες υπάρχουν για το κοιμητήριο του Σταυρού αλλά και για μια αυλή απέναντι από το σωματείο της Ανόρθωσης στην Αμμόχωστο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εξαγγελίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων από την τουρκική κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνονται ανασκαφές, εκταφές και έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων της Αμμοχώστου. Την ίδια στιγμή, ούτε η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει θέσει το ζήτημα. Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της ΔΕΑ, που αποτελείται ακόμα από έναν εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής πλευράς και έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ, σε δηλώσεις στην Deutsche Welle, υποστήριξε ότι η επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις για τα Βαρώσια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Προσπάθειά μας είναι, να μας δοθεί άδεια να μεταβούμε στην περιοχή με μάρτυρες, όσο αυτοί βρίσκονται ακόμα στη ζωή. Ανασκαφές θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν και όταν αυτό είναι εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνίδας Παντελίδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ