COP26: Επανεμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ στη σύνοδο για το κλίμα – Δηλώνει «ώρα για δράση»


Η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε τη Δευτέρα (1/11) στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ότι «η ώρα για λόγια έχει πλέον περάσει στην ώρα για δράση», καθώς προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές όταν διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η 95χρονη μονάρχης επρόκειτο να παραστεί στην σύνοδο στη Γλασκώβη, αλλά απέστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο μετά τη σύσταση των γιατρών της να ξεκουραστεί για δύο εβδομάδες.

«Είναι η ελπίδα πολλών ότι η κληρονομιά αυτής της συνόδου κορυφής – γραμμένη σε βιβλία ιστορίας που ακόμη δεν έχουν τυπωθεί – θα σας περιγράφει ως τους ηγέτες που δεν έχασαν την ευκαιρία, και ότι ανταποκριθήκατε στην έκκληση αυτών των μελλοντικών γενιών», είπε Ελισάβετ, η γηραιότερη μονάρχης και μακροβιότερη στον θρόνο παγκοσμίως.

«Ότι φύγατε από αυτή τη διάσκεψη ως μια κοινότητα εθνών με αποφασιστικότητα, βούληση και σχέδιο, για να αντιμετωπίσετε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να αναγνωρίσετε ότι η ώρα για λόγια έχει πλέον περάσει στην ώρα για δράση».

Η βασίλισσα απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών νωρίτερα φέτος. Θυμήθηκε πώς ο Φίλιππος είχε προειδοποιήσει σε μια ακαδημαϊκή συγκέντρωση το 1969 για την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών από τη ρύπανση. «Αν η κατάσταση της παγκόσμιας ρύπανσης δεν είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει όλο και πιο αφόρητη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε η Ελισάβετ λέγοντας πως αυτό είχε πει ο Φίλιππος.

Η βασίλισσα είπε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που καλωσορίζει τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, γιατί «ο αντίκτυπος του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη πρόοδο» είναι ένα θέμα που απασχολούσε βαθιά τον Φίλιππο.

Η Ελισάβετ πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο περήφανη» που το έργο του συνέχισαν οι δύο στενότεροι κληρονόμοι της, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, οι οποίοι αμφότεροι συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ