Έρευνα Covid-19: H λοίμωξη μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, λένε οι ερευνητές

Έρευνα Covid-19: Οι ειδικοί μελέτησαν 10 ασθενείς με σύμπτωμα που σχετίζεται με το αυτί Μια μόλυνση του εσωτερικού αυτιού μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία προβλημάτων ακοής και ισορροπίας που σχετίζονται με την COVID-19, σύμφωνα με ερευνητές.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature Communications Medicine, οι συγγραφείς της μελέτης με έδρα τις ΗΠΑ έγραψαν ότι εξέτασαν τον ανθρώπινο ιστό του εσωτερικού αυτιού, τα κυτταρικά μοντέλα ανθρώπινου εσωτερικού αυτιού in vitro και τον ιστό του εσωτερικού αυτιού ποντικού για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

Παρατηρώντας 10 ασθενείς με COVID-19 με συμπτώματα που σχετίζονται με το αυτί, όπως απώλεια ακοής, αιθουσαία δυσλειτουργία και εμβοές, οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν ένα μοτίβο μόλυνσης του εσωτερικού αυτιού σύμφωνο με συμπτώματα μετά την ανάπτυξη μερικών από τα πρώτα ανθρώπινα κυτταρικά μοντέλα λοιμώδους νόσου του εσωτερικού αυτιού. Χρησιμοποιώντας δύσκολα αποκτήσιμο ιστό εσωτερικού αυτιού ανθρώπου ενήλικα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τόσο τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού του ανθρώπου όσο και του ποντικιού διαθέτουν τον «μοριακό μηχανισμό που επιτρέπει την είσοδο του SARS-CoV-2».

Ο ιός θα μπορούσε να εισέλθει στα αυτιά χρησιμοποιώντας την ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει τη μύτη με το μέσο αυτί, ή να διαφύγει από τη μύτη μέσω μικρών ανοιγμάτων που περιβάλλουν τα οσφρητικά νεύρα, σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Στάνκοβιτς, πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής ωτολογίας νευρωτολογίας στο Μασαχουσέτη Eye and Ear.

Ο Στάνκοβιτς, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης, είπε στο MIT News ότι ο ιός θα μπορούσε να εισέλθει στον εγκεφαλικό χώρο και να μολύνει τα κρανιακά νεύρα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέεται με το εσωτερικό αυτί. Επιπλέον, οι ερευνητές είπαν ότι η μολυσματική ασθένεια θα μπορούσε να μολύνει τα τριχωτά κύτταρα και τα κύτταρα Schwann στο εσωτερικό αυτί χρησιμοποιώντας συνεστιακή μικροσκοπία. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μόλυνση του εσωτερικού αυτιού μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία προβλημάτων ακοής και ισορροπίας που σχετίζονται με την COVID-19», έγραψαν.

Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό των ασθενών με COVID-19 με προβλήματα που σχετίζονται με τα αυτιά είναι άγνωστο.

Το μήνυμα του Cavuto στους θεατές σχετικά με τη μόλυνση από το βίντεο COVID «Αρχικά αυτό συνέβη επειδή οι συνήθεις δοκιμές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με [COVID-19] και επίσης, όταν οι ασθενείς είχαν πιο απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στο εάν η ακοή τους ήταν μειωμένη ή αν είχαν εμβοές», είπε ο Στάνκοβιτς.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης, αλλά τα ευρήματά μας απαιτούν πραγματικά αυξημένη προσοχή στα οπτικοαισθησιακά συμπτώματα σε άτομα με έκθεση στην [COVID-19]», σημείωσε. Ο Στάνκοβιτς είπε στο πρακτορείο ότι οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα κυτταρικά μοντέλα τους για να δοκιμάσουν πιθανές θεραπείες για τις λοιμώξεις του εσωτερικού αυτιού που προκαλούνται από την COVID-19 και άλλους ιούς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here